Zo leer je je peuter uitslapen

Chronisch slaapgebrek, de meeste ouders met jonge kinderen lijden eraan; als hun baby eindelijk ’s nachts doorslaapt, worden ze vervolgens gewekt door hun peuter die voor dag en dauw wakker wordt. Als het bij je dreumes niet helpt om in een goed gesprek uit te leggen waarom je wilt dat hij of zij langer in bed blijft liggen, kunnen onderstaande tips uitkomst bieden.

Maak het niet te gezellig

Als je peuter vroeg wakker is, is het af te raden om een gezellig praatje met hem of haar te maken en de gordijnen open te doen. Hierdoor doe je voorkomen dat het de normaalste zaak van de wereld is om zo vroeg op te staan. Houd in plaats daarvan de gordijnen dicht, zeg op fluistertoon dat het nog nacht is en stop je kind weer toe.

Kinderwekker

Omdat peuters geen klok kunnen kijken, is het moeilijk om hen op te dragen om tot een bepaalde tijd in bed te blijven liggen. Een kinderwekker biedt uitkomst. Op deze wekker staat een figuurtje afgebeeld dat zijn ogen opendoet als het tijd is om op te staan.

Lamp met tijdschakelaar

Een andere manier om je kind duidelijk te maken hoe laat het tijd is om op te staan, is door een tijdklok zo in te stellen dat deze aangaat als je kind mag opstaan.

Kleed je kind warm aan

De meesten staan er niet bij stil, maar ’s nachts daalt zowel onze lichaamstemperatuur als de temperatuur in de ruimte; het is in de slaapkamer rond vijf uur ’s ochtends het koudst. Het is daarom mogelijk dat je kind ontwaakt, omdat hij of zij het koud heeft. Je kunt dit voorkomen door je koter extra warm aan te kleden. Laat  echter een extra deken achterwege: dat is te warm.

Stop met een middagdutje

Als je peuter vroeg wakker wordt, kan het een teken zijn dat een middagdutje niet meer nodig is en je deze beter kunt afschaffen.

Beloningssysteem

Het motiveert je kind om langer in bed te liggen door hiervoor een beloning te geven in de vorm van een sticker. Het klinkt vermoedelijk vreemd, maar zet eerst de wekker een kwartier voor het tijdstip dat je kind normaal wakker wordt. Hierdoor weet je zeker dat het je peuter lukt om zich aan de afspraak te houden, wat voor hem of haar motiverend werkt. Zet vervolgens de wekker telkens vijf minuten later.

Gerelateerd

  • Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking

  • Lang en gelukkig getrouwd: wat is het geheim?

  • privédetective

    In de spotlight: privédetective Carina Eikenboom

  • Nooit meer pijnlijke voeten dankzij deze pumps met verwisselbare hak