In de spotlight: Diana Renfurm van Wij Scheiden

Diana Renfurm (41) heeft sinds twee jaar haar eigen scheidingsbemiddelingspraktijk Wij Scheiden in omgeving Utrecht. “Ik werk meer vanuit begrip dan vanuit compromis. Een plan maken voor twee mensen vanuit wederzijds begrip heeft in mijn ervaring een veel langer effect ”.

Diana heeft altijd iets met relaties gehad. Relaties fascineren haar ontzettend. Al vanaf haar twintigste werd ze in haar vrienden en kennissen kring gebeld voor relatievraagstukken. “Ik heb van nature een enorme feeling voor bemiddeling, ik kan goed observeren en signaleer snel de knelpunten”.

“Ik ben pas veel later gaan begrijpen waarom relaties mij zo fascineren. We vliegen vaak een relatie aan met de gedachte dat een langdurige relatie ook meteen een goede relatie is. Ik kwam er echter al snel achter dat er mensen in je leven zijn, die op dat moment in je leven komen omdat dit nodig is. Zij spiegelen iets bij je wat je nodig hebt om verder te gaan. En dan kan het een geweldige, intense en hechte relatie zijn, maar na bijvoorbeeld twee jaar kan de ander weer uit beeld zijn. Ik ben me hierdoor gaan realiseren dat relaties veel meer te maken hebben met ontwikkeling, groei en vooruitgang”.

“Het goud van relaties is onze persoonlijke groei”

Diana is van mening dat het belangrijk is dat als mensen gaan scheiden, de partners zich eerst focussen op het moment dat de problemen zichtbaar werden en de ruzies begonnen: “Dus dat punt van ommekeer, waar er een verandering in de relatie plaatsvond en de verwachtingen niet meer op één lijn zaten”. Daarbij is het ook belangrijk om naar de start van de relatie te kijken, waar we meestal al veel verwachtingen hebben. We beginnen vaak een relatie met twee verschillende ideeën en overtuigingen van hoe de relatie zou moeten zijn. Hierdoor gaan we al vrij snel in een compromis om de relatie te laten slagen”.

metstel
Maar wat is dan volgens Diana wel een goede manier om een relatie te beginnen? “Als we vanaf het begin al meteen heel eerlijk naar elkaar zijn, onze verwachtingen uitspreken, en niet teveel in plaatjes leven. En de gedachte dat de relatie voor altijd moet zijn, loslaten”.

Er wordt vaak gesproken over de ware liefde. Bestaat die eigenlijk wel? Jazeker, zegt Diana. Wat is die ware liefde dan volgens haar? “De liefde voor jezelf. Nummer één is de relatie die je met jezelf hebt. Als je al moeite hebt om een relatie met jezelf aan te gaan, en niet eerlijk bent naar jezelf, dan is het moeilijk om in een relatie met een ander te zijn. Een partner reflecteert wat we vaak nog niet in onszelf willen zien. Eigenlijk is dit super mooi, maar zo ervaren we dit niet altijd”.

Is het mogelijk om op een liefdevolle manier te scheiden? “Dat is mijn uitgangspunt”, zo zegt Diana. “Wanneer er begrip komt voor elkaar en wanneer beide partners begrijpen wat het punt is geweest waar het eigenlijk mis ging, dan staan ze veel meer open naar elkaar. Dan kunnen we ook weer naar elkaar kijken als persoon in plaats van als tegenstander. Dan zie je eigenlijk dat je beide mens bent”. Wat is het goud van relaties? “Onze persoonlijke groei”. En heeft ze nog een gouden tip? “We mogen elkaar meer waarderen, in al onze relaties. Elke relatie heeft een doel, een functie, ook op het werk. Een relatie is er in vele vormen. Ik zeg altijd tegen partners met kinderen: Je blijft altijd in relatie, alleen de vorm verandert.”

Gerelateerd

  • Ontwerper David Laport toont bijzondere collectie

  • ‘Mensen die weinig sporten zijn intelligenter’

  • Wendeline Sassen

  • Muriel van der Draai start burgerinitiatief: ”Onderzoek naar borstkanker moet minder pijnlijk zijn”