Deze bloempot zuivert de lucht in je huis

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft luchtvervuiling binnenshuis bestempeld tot een van de grootste risico’s voor onze gezondheid. Clairy, een bloempot die ook een luchtreiniger is, moet uitkomst bieden. De luchtreiniger wordt aangedreven door planten.

Veel mensen zijn er vermoedelijk niet van op de hoogte, maar de lucht binnenshuis is vijf keer meer vervuild dan buitenshuis. En dat wordt alleen nog maar meer, doordat woningen steeds beter worden afgesloten om het energieverbruik te verminderen. Verf, tapijt, plastic speelgoed en schoonmaakmiddelen, zijn onder meer de boosdoeners.

Als je blootgesteld wordt aan luchtvervuiling, kun je last krijgen van medische problemen, zoals geïrriteerde ogen, neus en keel en kunnen symptomen van mensen die ziektes als astma hebben, verergeren. Lang en herhaaldelijk blootgesteld worden aan vervuilde lucht kan zelfs leiden tot aandoeningen van de luchtwegen, hart- en vaatziekten en kanker.

Een studie van NASA wees uit dat sommige kamerplanten vervuilende stoffen in de lucht kunnen elimineren. De makers van Clairy raakten hierdoor geïnspireerd en selecteerden planten die volgens het onderzoek luchtvervuiling tegen kunnen gaan. Om de lucht nog beter te kunnen zuiveren, hebben ze deze in een bloempot gestopt, waarin een ventilator zit. Deze leidt de vervuilde lucht rechtstreeks naar de wortels van de plant. Clairy stelt de lucht tot 93 procent te kunnen zuiveren.

clairy-2

App

Via de bijbehorende app wordt je op de hoogte gehouden van de kwaliteit van de lucht, de temperatuur en de luchtvochtigheid in je huis. Ook krijgen gebruikers van Clairy een waarschuwing als de lucht is vervuild. De applicatie geeft dan aan wat de oorzaak hiervan is en wat gebruikers kunnen doen om dit probleem (deels) te verhelpen.

De makers van Clairy noemen verder het feit dat er bij de luchtverfrisser geen filters komen kijken een groot voordeel, omdat mensen hierdoor deze niet hoeven te vervangen en aan te schaffen. Daarnaast zijn ze van mening dat het snufje een aanwinst is voor je interieur.

Heb je interesse in de luchtverfrisser? Deze kan je vanaf 179 dollar, omgerekend 163 euro, kopen via de crowdfundingwebsite Indiegogo. De eerste leveringen worden in maart volgend jaar verwacht.

Gerelateerd

  • Dé lampentrends van 2017

  • Vijf tips voor zelfstandige kinderen

  • The Next Closet, dé online marktplaats voor designer kleding

  • In de spotlight: paardenfysiotherapeut Beatrijs Bunte van Equidynamics