Pleegzorg Nederland vraag aandacht voor dringend tekort aan pleegouders tijdens Week van de Pleegzorg

Pleegzorg heeft gemeld dat er nog steeds een groot tekort is aan pleegouders. Zo´n 561 kinderen staan op de wachtlijst om opgenomen te worden in een gezin. Daardoor moeten ze noodgedwongen op een plek blijven wonen die niet veilig of stabiel genoeg is om in op te groeien. 

Tekort

De hoeveelheid nieuwe pleegouders neemt al een aantal jaar af, terwijl de vraag juist groeit. Bestuurslid Nicolien van den Berg vertelt dat veel kinderen lang moeten wachten op nieuwe pleegouders. “Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht.’’

Maatschappelijke onrust

In 2022 meldde een historisch laag aantal nieuwe pleegouders zich aan. De oorzaak daarvan was volgens Pleegzorg te wijten aan maatschappelijke onrust. De hoge inflatie, gasprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben er onder andere aan bijgedragen dat mensen minder de ruimte voelen om zich, door hun eigen uitdagingen, in te zetten voor anderen. Het tekort aan pleegouders wordt daardoor nog dringender. 

Waarom is pleegzorg zo belangrijk?

Sommige kinderen in Nederland hebben pleegouders nodig omdat ze om verschillende redenen niet kunnen opgroeien in hun biologische gezinssituatie. Dit kan te maken hebben met problemen zoals misbruik, verwaarlozing, verslaving of andere complexe gezinsomstandigheden die een veilige en stabiele opvoeding in gevaar brengen. Pleegouders bieden deze kinderen een liefdevolle en ondersteunende omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en gedijen, en ze kunnen de broodnodige zorg, begeleiding en stabiliteit bieden die ontbreekt in hun oorspronkelijke gezinssituatie. Pleegzorg is een cruciale vorm van steun voor deze kwetsbare kinderen, met als doel hen een betere toekomst te bieden.

Deeltijdpleegzorg

De deeltijdpleegzorg is wel aan het toenemen. Deze variant van pleegzorg is volgens Pleegzorg een positieve ontwikkeling. Deeltijd pleegouders kunnen namelijk ondersteuning bieden en worden bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Maar liefst 24 procent van de nieuwe instroom pleegouders van het afgelopen jaar, gaven aan deeltijd te willen bijdragen. Tijdens de Week van de Pleegzorg, die afgelopen woensdag van start ging, wil Pleegzorg Nederland aandacht vragen voor het tekort aan pleegouders. 

Gerelateerd

  • Leven begint bij 45: misselijkheid en hormoonbommen

  • Boek ‘Vind je eindman’ helpt single vrouwen aan een man

  • Lex van Delft

    In de spotlight: Lex van Delft van escortbureau voor lesbische seks De Stoute Vrouw

  • Vans slaat handen ineen met Toy Story