Vrouwen in de muziek: 5x opkomend talent in 2024 

Van Romy Monteiro en Trijntje Oosterhuis, tot Merol en Famke Louise: in Nederland is er beslist geen gebrek aan vrouwelijk muzikaal talent. En dankzij een breed scala aan genres is er voor ieder wel wat wils. Rond de jaarwisseling hebben verschillende radiozenders hun voorspellingen gedeeld voor het komende jaar. Wie moeten we in de gaten houden en wie heeft de potentie om een grote naam te gaan maken? Wij zetten er 5 op een rijtje.

  1. Reanny

De hiphopwereld is aan het veranderen en toont steeds meer erkenning voor vrouwelijke talenten. In Nederland groeit het aantal opkomende vrouwelijke rappers, waaronder de talentvolle Reanny, oorspronkelijk uit Amsterdam Zuid-Oost. 

De Surinaams/Antilliaanse rapster omarmt vrouwelijke kracht en streeft ernaar met haar muzikale inbreng vrouwen te verenigen binnen de muziekindustrie. Momenteel richt ze zich vooral op het opbouwen van een trouwe fanbase. Haar debuut-EP ‘A Goddess, WBU?’ kwam in 2023 uit en bevat Nederhoptracks als ‘Tas’ en ‘4 Shots’. 

Reanny brengt een Amerikaans geluid dat Nederland nog niet eerder hoorde en dat volgens Paaspop doet denken aan succesvolle artiesten zoals Nicki Minaj, Latto, Cardi B en City Girls. 

  1. néomi

Al een tijdje wordt néomi steeds bekender als Popronde- en 3FM-talent. De twee nieuwe singles die haar aankomende plaat aankondigen zijn volgens VPRO’s 2voor12 ‘‘next-level’’: ‘‘rijker gearrangeerd, minder lieflijk en een stuk spannender. Hebben we met néomi onze eigen Phoebe Bridgers te pakken?’’

  1. Charlot

In 2022 overtuigde Charlot al de Popronde met haar vijfkoppige band, maar nu verschijnt eindelijk haar debuutalbum met een bijbehorende headline-tour. De liedjes van de Utrechtse zijn even opgetogen als verdrietig, even melancholisch als magisch, even intiem als duister, en verenigen het beste van Regina Spektor én Billie Eilish.

  1. Zoë Tauran

In 2014 werd ze met de meidengroep TP4Y derde in de finale van Holland’s Got Talent. Ze sleepten een platencontract binnen, maar toch bleef een grote hit uit. Na een goede start van een solocarrière in 2022, scoorde Zoë ook 2023 hits. Ze werd bekend met Solo (met Bilal Wahib), Gebruik Me (met Frenna) en Adrenaline (met Kris Kross Amsterdam). Dat belooft veel goeds voor 2024! 

  1. Lov3less

‘‘Stoere, elektronische rock met een sensueel randje’’, dat is hoe je de muziek van Lov3less volgens 3FM zou kunnen omschrijven. Het geluid van Lov3less is volgens de radiozender uniek in haar genre. In haar muziek klinken invloeden door van de 60’s tot aan nu, vergelijkbaar met Jefferson Airplane en Billie Eilish. Het afgelopen jaar werd ze tot 3FM talent uitgeroepen, dus Lov3less is er eentje om in de gaten te houden.

Gerelateerd

  • “We mogen met elkaar gaan zoeken naar een vorm waarin mensen meer eigenaarschap ervaren”

  • Zet corona het mes in de stereotype man-vrouw verhoudingen?

  • Pleegzorg Nederland vraag aandacht voor dringend tekort aan pleegouders tijdens Week van de Pleegzorg

  • Gentle sectio: wat is het precies?