Zo maak je van je kind een gezonde eter
Koekjes, snoepjes en chips, de meeste kinderen zijn er gek op. Gezond eten valt daarentegen bij vele van hen niet snel in de smaak. Onderstaande tips helpen je als ouder om je kind op de gezonde toer te krijgen.
Ga samen kokkerellen
Door kinderen een handje te laten meehelpen in de keuken, kan het zijn dat ze gezonde hapjes opeens wel willen eten. Ze zullen immers trots zijn op het feit dat zij het eten hebben bereid.
Geef niet snel op
Zakt de moed je in de schoenen, omdat je kind blijft aangeven allerlei groentes niet lekker te vinden? Niet getreurd, kinderen moeten namelijk om goed te wennen aan een nieuwe smaak een bepaald etenswaar tien tot vijftien keer proeven. Het kan dus zomaar zijn dat als je de volgende keer dezelfde groentes voorschotelt aan je kind, deze opeens wel in de smaak vallen.
Plak stickers op het eten
Kinderen kunnen vermoedelijk een ‘Superman-kiwi’ of een ‘Barbie-broccoli’ moeilijk weerstaan. Het zit er daarom dik in dat als je een sticker van iets waar je kind van houdt op bijvoorbeeld een fruitstuk plakt, hij of zij het eten opeens een stuk lekkerder vindt.
Maak het bespreekbaar
Kinderen zijn net sponzen, ze zuigen informatie op. Door in jip-en-janneketaal uit te leggen waarom gezond eten belangrijk is, zullen ze het vermoedelijk voortaan eerder accepteren als je ze boerenkool of spruitjes voorschotelt.
Beloon niet met snoep
Veel ouders belonen of troosten hun kind met een snoepje. Dat is echter ten strengste af te raden, omdat je dan als ouder je koter aanleert dat ongezond voedsel dient als beloning of troostmiddel. Deze gewoonte kan er zo insluipen, dat je kind op latere leeftijd nog steeds om dezelfde reden snoep eet, met alle gevolgen van dien.
Wees creatief
Kinderen zijn erg visueel ingesteld. Probeer daarom gezond eten er aantrekkelijk uit te laten zien. Rijg bijvoorbeeld fruitstukjes aan een spiesje, plaats op een mandarijn een parapluutje of maak met vormpjes van komkommerschijfjes leuke figuurtjes.
.