Musicalster Raffaëla Paton vertelt over doodzieke dochter

Musicalster Raffaëla Paton (33) heeft een heftige tijd achter de rug. De combinatie van een dubbele longontsteking en een longembolie zorgde ervoor dat haar tienjarige dochter in levensgevaar was. “’Doe iets!’, gilde ik.”

De alarmbellen gingen rinkelen toen Raffaëla’s dochter, Beautifull Hope, koorts kreeg en haar temperatuur maar niet zakte. Na tien dagen veertig graden koorts te hebben, werd ze opgenomen in het ziekenhuis.

In eerste instantie werd er gedacht dat Beautifull Hope, die bij haar vader Paul woont, een longontsteking had en ze na twee dagen weer naar huis mocht. Maar nadat een paar dagen later verpleegsters haar aanmoedigden om weer een stukje te gaan lopen, ging het helemaal mis. “Ze zit op kickboksen, is geen meisje dat snel opgeeft, maar ze was te slap en zakte in elkaar. Een uur later werd het blauw om haar mond. Ze kreeg zuurstof toegediend, maar het zuurstofgehalte in haar bloed bleef zakken. Wat ze ook probeerden, het werkte niet. ‘Doe iets!’, gilde ik. We zijn met loeiende sirenes naar het UMC Groningen gebracht”, vertelt Raffaëla, die momenteel de rol van June vertolkt in de musical Hair, aan het AD.

Beautifull Hope werd opgenomen op de intensive care, en werd aan de beademing gelegd en 1,5 week in slaap gehouden. De artsen troffen vreemd weefsel in haar rechterlong aan. Daarnaast had ze een dubbele longontsteking en een longembolie. Raffaëla: “’We snappen niet dat een kind van tien zo’n grote bloedprop kan hebben’, zeiden de artsen. Ze hadden het nooit eerder gezien. Het ergste kwam nog. Al kreeg ze de maximale hoeveelheid zuurstof, haar lichaam nam niet genoeg op en ging achteruit. Een arts zei: ‘het gaat niet goed’.”

“We moesten familie bellen, omdat de kans groot was dat het fout zou gaan”

De artsen moesten per direct iets van de bloedprop afschrapen, anders zou Beautifull Hope het einde van de dag niet halen. De ingreep was echter niet zonder risico. Als de artsen namelijk iets zouden raken, zou ze doodbloeden vanwege de bloedverdunners die ze kreeg toegediend. “We moesten familie bellen, omdat de kans zo groot was dat het fout zou gaan.”

Spannende momenten volgden, maar inmiddels is Beautifull Hope weer thuis. Ze krijgt momenteel nog wel fysiotherapie, vanwege een zenuwbeschadiging door het lange liggen. Daarnaast moet de longembolie vanzelf uit haar lichaam gaan door middel van bloedverdunners. Raffaëla: “Maar ze is er nog, gelukkig.”

raffaella

Gerelateerd

  • In de spotlight: Saskia de Laat van Christmaholic

  • 5x tips tegen een herfstdip

  • Bussemaker verbaasd over conclusie Global Gender Gap Index 2016

  • Too Young To Wed: de feiten