Kinderwens speeddate: op zoek naar een homostel

Als je single bent of LHBT en een kinderwens hebt, dan zal je op pad moeten om deze te vervullen. Er zijn diverse gezinsvormen die je kunt overwegen. Steeds meer mensen doen dat in een intentioneel co-ouderschap, dus een co-ouderschap dat je van tevoren zo afspreekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een homostel dat met een single vrouw een gezin vormt, of met een lesbisch stel, of een single homoman met een single hetero-vrouw, et cetera. Kinderen in deze gezinnen kunnen dus vanaf het begin drie of vier ouders hebben.

Sara Coster was een van de pioniers op het gebied van co-ouderschap met een homostel. Zij co-oudert met een homostel en hun zoons zijn inmiddels 12 en 14 jaar. In 2012 kwam haar boek De wens en de vaders uit en in 2013 startte zij namens Meer dan Gewenst (de Nederlandse stichting voor roze ouderschap) met het organiseren van speeddates, waar single vrouwen en homostellen elkaar kunnen ontmoeten. Er bestond al langer de mogelijkheid om elkaar via oproepjes op de website te vinden, maar er was behoefte om naast die oproepen ook de mogelijkheid te hebben om tijdens een middag diverse andere wensouders te ontmoeten.

Eén gezin, maar in twee huizen

Inmiddels hebben er bijna twintig speeddates plaatsgevonden. Er komen vaak meer dan honderd wensouders op zo’n speeddate af. Bij de laatste speeddate waren dat er zelfs 150. Dat kunnen single vrouwen zijn, lesbische stellen, single mannen of homostellen. Co-ouderschap is een gezinsvorm waarbij je de opvoedingsverantwoordelijkheid deelt; je vormt als het ware één gezin, maar wel in twee huizen.

Denk bij zo’n speeddate niet dat mensen ook ‘speed’ aan de kinderen gaan beginnen. Er wordt benadrukt dat je wel ‘speed’ gaat daten, maar dat je daarna héél slow verder moet gaan. Het enige dat snel moet op zo’n middag is dat je na een gesprekje van negen minuten beslist of je mailadressen uitwisselt of niet. Daarna begint het kennismaken pas echt. Leer elkaar enorm goed kennen, ook elkaars familie en vrienden, ga naar een informatiebijeenkomst van Meer dan Gewenst, praat met ervaringsdeskundigen. En last but not least: als je elkaar na een lang kennismakingstraject het ja-woord hebt gegeven, ga dan langs een gespecialiseerde familierechtadvocaat om de afspraken goed door te nemen en goed op papier te laten zetten.

Niet over één nacht ijs gaan

Inmiddels zijn er (voor zover we weten) twintig kinderen geboren uit dergelijke speeddates, in vijftien gezinnen. Dat is niet veel, als je bedenkt hoeveel mensen er steeds deelnemen. Het geeft aan dat mensen niet over één nacht ijs gaan. Je gaat voor de rest van je leven samen een gezin vormen en je gunt het kind ouders die dit in goede harmonie doen. Je kunt zo’n intentioneel gezin niet vergelijken met een co-ouderend gezin waarvan de ouders gescheiden zijn. Dat is een geheel andere situatie.

Meer dan Gewenst organiseert regelmatig speeddates. Er vindt een speeddate op 31 januari in Den Bosch plaats voor wensouders uit Noord-Brabant en Gelderland en op 22 maart in Amsterdam voor wensouders uit de regio Amsterdam, de provincie Utrecht en de provincie Zuid-Holland. Ook is er nog steeds de oproepen-pagina op de website van Meer dan Gewenst.

Gerelateerd

  • Joke Veeze Foundation: beginnende modefotografen maken kans op plekje op FotoFestival Naarden

  • Dé keukentrends van 2018

  • Igone de Jongh kijkt uit naar haar nieuwe voorstelling: ‘‘Ik ben op een punt in mijn leven dat ik mag doen wat ik wil’’

  • Be safe, Be smart, Be kind