Zo creëer je een perfecte CV

Je curriculum vitae is de eerste stap naar die ene droombaan. Daarom is het van belang dat je CV er tot in de puntjes verzorgd uitziet. Met deze tips word jij zeker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Verzorgd

Zorg dat je CV er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Gebruik een duidelijke lettertype en zorg dat alles netjes uitgelijnd is. Wil je echt indruk maken? Neem dan een grafisch vormgever in de hand.

Juiste volgorde

Zet je meest recente opleidingen en werkervaringen bovenaan. Dat zijn namelijk de banen of afgeronde studies die het belangrijkst zijn voor werkgevers. Heb je een relevante baan gehad? Zet die dan vóór je opleidingen.

Ervaring

Vermeld alleen relevante cursussen, opleidingen en stages. Het interesseert namelijk vrijwel niemand op welke basisschool jij hebt gezeten of dat jij tien jaar geleden aardbeien hebt geplukt bij een boer.

Onderscheidingen

Benoem eventuele diploma’s, vrijwilligerswerk en onderscheidingen. Nee, die ene keer dat je werknemer van de maand was bij de plaatselijke supermarkt telt niet.

Interesse

Vermeld je interesses zodat je werkgever een beetje een idee krijgt over jou. Zet wel je relevante hobby’s neer en geen dingen zoals uitgaan of winkelen.

Origineel

Zorg dat je origineel bent. Stuur een opvallende sollicitatiebrief en gebruik geen clichés, want jij wilt opvallen in die stapel brieven met andere kandidaten.

Representatieve foto

Wil je een foto toevoegen aan je CV? Zorg voor een, professionele, recente en zakelijke foto. Dus geen vakantiefoto van een paar jaar geleden.

Niet liegen

‘Fake it till you make it’ is niet altijd een goed idee. Leugens op je CV komen negen van de tien keer uit.

Niet te lang

Zorg dat je CV niet te lang is. Ongeveer één A4 is wenselijk. Een van de redenen waarom je dus minder relevante informatie moet skippen.

Spelfouten

Controleer je CV en sollicitatiebrief goed op spelfouten. Print je CV uit om extra op eventuele foutjes te checken. Weet je van jezelf dat je slecht bent in Nederlands? Laat het dan checken door een taalfanaat in je omgeving.

Social media

Controleer je social media voordat je CV de deur uitgaat. Is je LinkedIn nog up-to-date en zijn eventuele onprofessionele foto’s op je Facebook afgeschermd of verwijderd?

Gerelateerd

  • In de Media meer vrouwelijke experts door eerste boek in 2024

  • In de spotlight: “Leef je volgens het boekje of in lijn met wie je bent?”

  • Primeur: kleding voor rolstoelgebruikers op Amsterdam FashionWeek

  • De mens is meer dan de helft van een stel