Feestelijke mocktails

In de maand december wordt er toch wel veel gedronken, vooral met de feestdagen. Hier en daar een kerstborrel en dan nog Oud en Nieuw. Zo slurp je ongemerkt toch heel wat alcoholische versnaperingen naar binnen. Alleen maar watertjes drinken is ook zo saai. Ik heb goed nieuws voor jullie, want je kunt natuurlijk ook heerlijke en feestelijke mocktails voor je gasten maken. Die zijn zo lekker dat je de alcohol helemaal niet mist. Of je nu een geheelonthouder bent of gewoon niet van alcohol houdt, hierbij een paar te lekkere mocktail ideeën.

Mocktails zijn feestelijke drankjes, maar dan zonder alcohol. To mock up betekent in het Engels iemand voor de gek houden. Daar is de term mocktail vandaan gekomen. Je kunt deze drankjes maken voor je gasten en voor degene die wel een alcoholische versnapering lusten, doe je er wat drank in. Zo ziet niemand of jij wel of niet drinkt en heeft iedereen zijn eigen feestje.

Cranberry ginger ale mocktail

De smaken van Kerst zitten in deze mocktail, doordat je de cranberrysap inkookt met kaneel en steranijs, wat voor mij toch echt de december smaakmakers zijn. Bedenk daarom wel van te voren dat je deze mocktail wilt serveren, want de cranberrysiroop moet eerst even gemaakt worden. Deze siroop kan je overigens wel een week van tevoren maken en in een afgesloten flesje bewaren in de koelkast. Als je deze lekkere mocktail voor meer personen (vier) wilt maken, verdubbel dan de ingrediënten.

 width=

Bramen wild berries mocktail

Voor deze bramen wild berries mocktail heb ik een Ginger ale limonadesiroop (Limeau) en een natural soda wild berries mint (Royal Club) gebruikt. Deze soda is licht koolzuurhoudend met een lekkere frisse fruitsmaak. Uitermate geschikt om te mixen in een mocktail. Mocht je nou geen ginger ale limonadesiroop kunnen vinden, gebruik dan een scheut ‘gewone’ ginger ale voor de extra gembersmaak in dit drankje.

 width=

Moscow mule mocktail

De Moscow mule cocktail is een van oorsprong Amerikaanse cocktail. Deze wordt geserveerd in een koperen mok en bestaat uit wodka met gemberbier. Deze Moscow mule mocktail met granaatappel is een lekkere variant hierop, zonder alcohol. Natuurlijk kan je er nog een scheut wodka bij doen, dan heb je een heerlijke cocktail gemaakt.

 width=

Granaatappel wild berries spoom

Een spoom is een tussengerecht tijdens een diner om het eten iets te laten zakken. Deze wordt vooral geserveerd bij een meerdere gangendiner. Het wordt vaak gemaakt van ijs overschonken met koude wijn of champagne. Deze granaatappel wild berries spoom is een fris alcoholvrij alternatief voor de spoom. Je kunt het als aperitief, tussengerecht of zelfs als nagerecht serveren.

 width=

Gerelateerd

  • Test je kerstkennis: Kerstquiz 2016

  • Fashiontrends voor aankomende herfst

  • In de spotlight: gynaecoloog met subspecialisatie voortplantingsgeneeskunde Annemiek Nap

  • De meest opmerkelijke dingen die je kunt huren via internet