Hier vind je eerlijke fair trade kleding

De ‘fast fashion industrie’ is een probleem waarvoor de meeste mensen het liefst de andere kant op kijken. Winkelketens als H&M, Primark, C&A en Forever21 hebben honderden filialen over de hele wereld en duizenden consumenten per dag. Helaas gaat er achter deze goedkope en mooie kledingstukken een duistere kant schuil.

Dat we vallen voor de ‘fast fashion industrie’ heeft twee oorzaken: het is goedkoop en wekelijks hangen er nieuwe unieke kledingstukken. Het is tegenwoordig geen geheim meer dat deze kleding gemaakt wordt in landen als China en India door vrouwen en kinderen met verschrikkelijke werkomstandigheden. Ze werken in overvolle fabrieken, onveilige gebouwen zonder nooduitgangen, er is geen bluswater aanwezig en de werknemers verdienen nog geen twee euro per dag. De vrouwen en kinderen kunnen niet in opstand komen, want als ze dat doen worden ze vaak mishandeld door hun werkgevers.

Documentaires

Er zijn talloze documentaires over dit probleem zoals The True Cost, boeken als Talking Dress en toen de Rana Plaza instortte in Dhaka, waarbij 1127 om het leven kwamen, kwam dit uitgebreid in het nieuws. We schrokken, maar een week later stopte we weer vrolijk ons mandje vol met kleding in de Primark of H&M.

Kledingmerken

Wil je graag fair trade kleding kopen, maar weet je niet waar je dit kan krijgen? Dit zijn voorbeelden van een aantal eerlijke kledingmerken:


 

Lees ook:

Gerelateerd

  • Accessoires voor zomer 2016

  • Stem op belang van Watertechnologie bij komende verkiezingen in Nederland

  • Zara bedenkt oplossing voor lange rijen

  • In de spotlight: oprichter van Sustainable Fashion Gift Card Nanette Hogervorst