Sisterhood: het nieuwe normaal onder vrouwen

“Ik heb je vriendin al een tijdje niet gezien”, zei ik onlangs tegen mijn dochter van twaalf. “Hoe komt dat?’ “Oh niks hoor, gewoon”, antwoordt ze wegkijkend. Ik voel meteen dat er iets speelt en vraag wat er aan de hand is en blijf doorvragen. Het blijkt dat er wat onenigheid was over iets, dat ze elkaar hebben veroordeeld, dingen niet hebben uitgesproken en daarom elkaar nu ontwijken . Ze praten alleen nog via de whatsapp. Ik geef aan dat ze vaak jaloers en afgunstig naar elkaar kunnen zijn en dat zodra er iets gebeurt, ze niet zeggen wat ze echt voelen en het vervolgens uit de weggaan, zo jammer want ze zijn zo dol op elkaar en hebben echt lol hebben met elkaar.

Doen we dit als volwassen vrouwen ook niet met elkaar? Vergelijking, jaloezie en afgunst speelt veel onder vrouwen en het meiden-venijn onder de meisjes. Het wordt als normaal gezien. Echt zonde, want we halen hiermee elkaar en onszelf naar beneden. We mogen hier echt mee gaan stoppen. We zijn allemaal verschillend en we hebben allemaal onze unieke kwaliteiten. We hebben elkaar nodig om die kwaliteiten nog meer tot uiting te laten komen. Het is heel belangrijk dat we dit bij elkaar activeren. Elkaar waarderen voor wie we zijn en wat we brengen.

Pokon

De laatste jaren voel ik me beter en krachtiger, doordat ik mezelf ben gaan voeden. Ik ben mezelf Pokon gaan geven. Dit betekent dat ik goed voor mezelf ben gaan zorgen, dat ik steeds meer in contact ben met mijn lichaam en expressie geef aan dat wat ik voel. Ik waardeer mezelf steeds meer om wie ik ben en wat ik breng. Ja, dat is mijn Pokon en daardoor blijf ik groeien en mezelf ontwikkelen en die Pokon geef ik ook aan andere vrouwen, want ik zie in elke vrouw haar unieke kwaliteit.

Dat is voor mij Sisterhood en hoe we als vrouwen met elkaar om mogen gaan. Een liefde voor en onvoorwaardelijkheid naar elkaar en dan niet alleen binnen je eigen directe omgeving, maar voor alle vrouwen om je heen. Sisterhood betekent transparant zijn naar elkaar, ruimte geven voor kwetsbaarheid en ongemakkelijke situaties en elkaar feedback geven vanuit waardering. We mogen het goud dat in een ieder van ons huist bij elkaar naar boven brengen. Het nieuwe normaal onder vrouwen: Sisterhood.

Eleonora van IJssel, 46 jaar, staat volop in het leven. Ze heeft een eigen evenementenbedrijf Evolve Events, is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf, heeft een praktijk in Esoteric Massage & Healing Therapies en runt samen met haar man hun gezin met drie kinderen.

 width=

Gerelateerd

  • Angelina Jolie schittert in eigen film

  • In de spotlight: Henriette van Eeghen van Impact Matters

  • In de spotlight: familierecht advocaat Nicoline Grijmans-Veenendaal

  • De verschillen tussen mannen en vrouwen op datingsites