Gezondheid als obsessie: zijn we aan het doorslaan?

Gezondheid is een hot topic. Dat blijkt ook uit het feit dat de Nationale Gezondheidsbeurs afgelopen weekend rond de 45.000 bezoekers heeft getrokken. Daar spraken we de populaire foodjournalist Jet van Nieuwkerk. “Gezond is voor mij veel meer dan eten en sporten. Het is het hebben van voldoende slaap, en dat je huis opgeruimd en geen zwijnenstal is, dat je genoeg tijd neemt voor jezelf, dat je een leuke baan hebt, dat je je vrienden regelmatig ziet en dat je never nooit uit pakjes kookt.”

Jet heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan en deelt via artikelen in tijdschriften en kranten op een persoonlijke en toegankelijke manier haar levensstijl: niet streng en al helemaal niet saai. “Ik zie veel vrouwen die heel streng zijn voor zichzelf. Ze schrappen rigoureus dingen uit hun dieet en gaan heel vaak naar de sportschool. Sociale media doen hier nog een schepje bovenop met al die ideaalplaatjes. Veel boeken vertellen ons wat wel en wat niet mag en komen met super strenge schema’s. Ik maak me daar weleens zorgen om.”

Ook bij Jet was de balans een tijdje ver te zoeken. Jet: “Ik heb een periode gehad dat ik heel streng was voor mezelf. Ik was een onzekere puber en wist niet zo goed wie ik was. Ik was geobsedeerd met gezond eten en ging vaak naar de sportschool. Hierdoor kwam mijn sociale leven op de tweede plek te staan. Ik ging liever vroeg sporten dan in de avond tot laat met vriendinnen afspreken. Op een gegeven moment dacht ik: hier gaat wat mis. Het was niet dat ik broodmager was, maar ik was te veel bezig met mijn gezondheid.”

Jet is hulp gaan zoeken bij een coach om de balans weer terug te vinden. “Stap voor stap ben ik gestopt met leven in de twee uitersten van zwart en wit en heb ik het grijze gebied daartussen ontdekt. Dit heeft een aantal jaren geduurd, maar ik merk nu hoe gelukkig het me maakt dat ik niet meer zo extreem leef. Je kan best een keer doorzakken of doorschieten met een etentje. Naar aanleiding van mijn eigen zoektocht heb ik mijn eerste boek geschreven en vervolgens mijn tweede boek, met tips. Ik maak het bewust persoonlijk, zodat mensen zich erin kunnen herkennen.”

“Zin in cake? Bak er dan zelf eentje”

Zijn we aan het doorslaan als het om onze gezondheid gaat? “Er is krankzinnig veel informatie over voeding en er heerst een obsessie om fit en gezond te zijn. Uiteindelijk weten we het allemaal zelf en mogen we daar veel meer naar luisteren.” Ook Jet heeft weleens een ‘shitdag’, in andere woorden een ‘laat maar zitten’ dag, waarin ze zich niet in balans voelt. Wat zijn haar tips voor een dergelijke dag?

  • “Deel het met iemand. Een vriendin, je zus of je moeder, wie dan ook, ga niet zitten wegkwijnen. Vertel dat je een ‘ik heb een ontzettend laat maar zitten dag’ hebt en praat erover. Zoek contact.”
  • “Ga naar buiten en beweeg, daar krijg je energie van. Zo kun je een wandeling maken of een stuk gaan fietsen, alleen of met iemand samen.”
  • “Maak het vooral comfortabel voor jezelf. Doe wat kaarsjes aan, koop een bos bloemen voor jezelf of maak een heerlijk maal klaar. Zin in cake? Duik dan de keuken in en maak er zelf eentje.”

“Als je je uit balans voelt, moet je juist goed voor jezelf zorgen. Wees lief voor jezelf en ga ervan uit dat je alles zelf weet. Niemand kan jou vertellen wat je wel of niet mag.”

Ook weleens last van een shitdag? Doe mee aan onze winactie. Wij verloten via onze Facebookpagina het nieuwste boek van Jet Tips van Jet.

Gerelateerd

  • Dit verdienen fashionbloggers die tot de top behoren met Instagram

  • Muriel van der Draai start burgerinitiatief: ”Onderzoek naar borstkanker moet minder pijnlijk zijn”

  • Boek ‘Vind je eindman’ helpt single vrouwen aan een man

  • Waan je in de wereld van Hepburn en Givenchy