Omgang met de overgang: ‘Zet die aan-knop vaker uit!’

Ook anno 2019 is de overgang nog steeds een taboe. Coach Myriam maakt dit onderwerp bespreekbaar en reikt tips aan.

Myriam Wanders-Wieringa (47) is therapeut. Ze begeleidt vrouwen van haar leeftijd en ouder die in een andere levensfase komen. Dat kan de overgang zijn, maar bijvoorbeeld ook de eindfase van de werkzame carrière. Myriam is geboren in Colombia, geadopteerd door een Nederlands echtpaar en is opgegroeid op Aruba en in Overijssel en Drenthe. Tegenwoordig woont Myriam met haar man in Almere.

“Ik heb nooit officieel gestudeerd, maar de school van het leven gevolgd. Mijn moeder was zeer spiritueel en ik heb vrije schoolonderwijs gevolgd.”

Rustmomenten

Sinds deze maand is Myriam betrokken bij een pilot van VU Medisch Centrum. “Daarin begeleid ik vrouwelijke werknemers van dit ziekenhuis die in de overgang zijn of in de aanloop daarvan. Ze werken in de verpleging, als voedingsassistent of in de schoonmaak en hebben dus een drukke baan, waarin het moeilijk is om rustmomenten te pakken, terwijl die juist zo hard nodig zijn in deze levensfase.”

Zowel voor werkneemsters van VUmc als voor vrouwelijke cliënten van Healthy Woman geeft Myriam ‘work-life coaching’. In drie individuele sessies van een uur leert ze vrouwen hun hectische werk te combineren met hun privéleven. Soms is er een tolk bij de sessies aanwezig, want ongeveer een derde van deze vrouwen heeft een migratieachtergrond. “Ik leer vrouwen dat ze zich meer op de zorg voor zichzelf moeten richten in plaats van alleen maar op die van anderen. Ik leer ze rustmomenten te vinden op hectische dagen en die ‘aan-knop’ wat vaker op ‘uit’ te zetten.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat eigenlijk? “Je ziet veel dat als deze vrouwen ’s ochtends om tien uur tien minuten pauze hebben, zij die vaak niet nemen. Ik leer ze om dat wél te doen.”

Nog steeds is er niet altijd begrip voor vrouwen in de overgang. “Jongeren denken dat het nog de ver van mijn bed show is. Ze worden vaak weggezet als aanstellers: daar heb je weer zo’n emotionele vrouw! En omdat het maar zo weinig aandacht krijgt wordt het onderwerp ook een beetje weggemoffeld.”

Miepen

Myriam Wanders-Wieringa zit zelf in de pre-menopauze. Het is een wat heikel onderwerp om op een Amsterdams terras te bespreken, ook anno 2019. “Vorig jaar begon ik te merken dat ik wat vergeetachtig werd. Ik had last van een droge mond en soms ook van een droge benedenverdieping, zullen we maar zeggen.” Ze lacht. “Toen bleef mijn menstruatie weg en daar had ik moeite mee. Mensen schatten mij meestal jonger in en ik voel me nog heel jong van hoofd en geest, maar ik dacht: nu ben ik niet vruchtbaar meer: ik kan geen kinderen meer krijgen. Daar heb ik even moeite mee gehad, maar daarna werd ik toch weer ongesteld.”

Work-lifecoach Myriam houdt zich zelf mentaal en fysiek fit door veel te bewegen en te sporten. “Sinds een paar maanden heb ik een personal trainer in de arm genomen. Ik was al niet zo’n drinker en sinds eind vorig jaar drink ik helemaal niet meer en ik eet ook geen vlees meer.”

Voor al die vrouwen in de pre-menopauze of overgang heeft Myriam Wanders-Wieringa nog een bemoedigend advies. “Wees af en toe ook een beetje mild voor jezelf. Omarm je imperfecties en lach af en toe eens om je zelf. Zeg: wat zit ik toch te miepen en me druk te maken over wat overmorgen komt, of niet. Vandaag zit ik lekker op een terrasje in de zon te genieten!”

Dit artikel is geschreven door Jos Verdonk van healthywoman.nl.

 width=

Gerelateerd

  • Margje de Koning

  • Oude campagne bereikt nu 15 miljoen mensen

  • Iedere dag wakker worden alsof je jarig bent

  • Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman brengen boek uit over de overgang