Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman brengen boek uit over de overgang

De overgang, iedere vrouw krijgt er mee te maken. Toch wordt er maar zelden over gepraat. Actrices Isa Hoes (49) en Medina Schuurman (47) brengen hier met hun boek Te lijf verandering in. “Ik wist niet waarom ik somber was. Ik zat zelfs alweer in therapie. Maar toen ik voor het boek een overgangsconsulent sprak, kwam ik erachter dat het een symptoom is van de overgang.”

Isa en Medina delen in hun boek, dat vanaf dinsdag in de schappen ligt, hun eigen ervaringen. Zo zijn de vrouwen in hun boek openhartig over hun kwalen en onzekerheden. Medina schrijft bijvoorbeeld over haar ‘snor’: “Ik schaam me voor mijn haargroei, maar dat doet iedereen die er last van heeft. Dan kan ik dat beter maar op tafel leggen en bespreekbaar maken”, zegt ze tegen het AD.

Naast hun eigen ervaringen, laten Isa en Medina talloze deskundigen aan het woord in het boek. Ze willen met de bundel zichzelf en andere vrouwen handvatten bieden voor het omgaan met de overgang en ouder worden.

Isa benadrukt dat het in de overgang komen ten onrechte wordt gezien als iets negatiefs: “Het wordt gezien als aftakelen, maar je gaat de tweede helft in. Je bent na de overgang geen oude vrouw die met pensioen gaat en wordt afgeschreven. We staan nog aan het begin van alles.”

“Eeuwige strijd”

Toch vinden Isa en Medina ouder worden ‘zwaar kut’. Isa: “Ik hoor nog steeds die stem: je bent lelijk en dik. Een van de experts zei dat ik last had van muppets in mijn hoofd. Dat wist ik ergens wel, maar het is goed om dat nog eens te horen. Het blijft een eeuwige strijd, maar inmiddels vereenzelvig ik me er niet meer mee. Ik vind het niet meer zo sexy om met mijn uiterlijk bezig te zijn.”

Tijdens het schrijven van het boek hebben Isa en Medina ontzettend veel nieuwe dingen geleerd. Isa: “Mijn grootste openbaring is dat alle dingen waar we mee te maken hebben gehad, terug te voeren zijn op de overgang. Je kunt bijvoorbeeld vreselijk last hebben van hormoonschommelingen. Wij dachten dat we gewoon somber waren. Heb ik de dood van Antonie dan toch niet helemaal verwerkt? Ik zat zelfs alweer in therapie. Maar toen ik voor het boek een overgangsconsulent sprak, kwam ik erachter dat het een symptoom is van de overgang.”

Medina en Isa zijn van mening dat het waardevol is voor vrouwen die in de overgang zitten om te weten welke symptomen je kunt krijgen door de overgang, zodat zijzelf en hun omgeving daar rekening mee kunnen houden. Isa: “Als je zegt dat je last hebt van de overgang, kunnen mensen daar rekening mee houden. Als ik vroeger ongesteld was, zei ik tegen mijn kinderen dat ik even een paar dagen niet zo happy was. Dan lieten ze me lekker met rust.”

Gerelateerd

  • Dé fashioniconen uit de geschiedenis

  • In de spotlight: “Leef je volgens het boekje of in lijn met wie je bent?”

  • Vijf tips voor zelfstandige kinderen

  • Dé keukentrends van 2018