De meest bizarre diëten uit de geschiedenis

Niemand zal het ontgaan zijn dat Tessa Moorman en Merel von Carlsberg van de razend populaire foodblog The Green Happiness onder vuur liggen. Onder meer het Voedingscentrum bestempelt hun dieet als ongezond. Maar er zijn in de geschiedenis nog veel opmerkelijkere diëten geweest. Bekijk ze hieronder.

Alcoholische versnaperingen

De eerste Normandische koning van Engeland, Willem I, ook wel bekend als Willem de Veroveraar, volgde in 1087 zijn zelfbedachte alcoholdieet. Alcohol zou het hongergevoel laten verdwijnen, maar je zult begrijpen dat zijn afvalmethode er allesbehalve voor zorgde dat hij afviel. Daarnaast speelde het dieet ook een rol bij zijn dood. Hij viel namelijk dronken van zijn paard en overleed niet veel later aan zijn verwondingen.

Sigaretjes roken

Iedereen is nu op de hoogte van de gevaren van roken, maar dat is niet altijd zo geweest. In de jaren twintig kwam een Amerikaans sigarettenmerk met de slogan: “Reik naar een ‘Lucky’ in plaats van naar een snoepje”. Mensen geloofden hier heilig in en er waren zelfs artsen die het voorschreven als gewichtsverliesmethode.

Lintworm inslikken

Toen de vrij stevige operazangeres Maria Callas in de jaren vijftig dertig kilo afviel, ging het gerucht dat ze bewust een lintworm had ingeslikt. Een lintworm doet zich tegoed aan wat zijn gastheer verteert, waardoor afvallen een logisch gevolg is. Callas ontkende in alle toonaarden dat ze deze opmerkelijke afvalmethode had gevolgd, maar het kwaad was al geschied: de pillen met een lintworm erin vlogen als warme broodjes over de toonbank. Een gevaarlijk dieet, omdat een lintworm maar liefst negen meter kan worden en alle vitaminen uit je lijf haalt. In Europa zijn de pillen daarom verboden geworden.

lintwormendieet

Slapen als Doornroosje

Het Sleeping Beauty Diet, dat in de jaren zestig en zeventig populair was, was gebaseerd op het feit dat je niet eet als je slaapt. Het geheim om slank te blijven was dus om zoveel mogelijk te slapen. Volgers van het dieet, zoals zanger Elvis Presley, lieten zich zelfs in het ziekenhuis voor een paar dagen onder narcose brengen.

Watjes eten

Sinds een paar jaar bestaat het ongezonde en bizarre wattendieet; mensen weken watjes in sinaasappelsap en eten ze vervolgens op. Waarom met name vrouwen deze afvalmethode volgen? De pluizenbollen bevatten weinig calorieën en zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast zitten ze volgens de aanhangers van het dieet vol vezels. Vezels zijn goed voor je als je wilt afvallen, maar de vezels die in watjes zitten, zijn niet geschikt voor het menselijk lichaam.

Gerelateerd

  • Sanne droeg uit liefde een baby voor een homostel

  • Dé modetrends voor de lente en zomer 2017

  • “Schrijven kan een noodzaak zijn om de werkelijkheid te overleven”

  • Modeprijs voor een Koninklijke tas van start