Maxima en andere topvrouwen komen samen op The Next Women Innovation Summit

In Pakhuis West vond maandag 23 mei de jaarlijkse The Next Women Innovation Summit plaats, waarbij meer dan duizend vrouwelijke ondernemers, maar ook investeerders en zakelijke zwaargewichten samenkwamen voor lezingen en workshops en de uitreiking. Nieuws.nl was erbij en ontmoette onder andere Koningin Maxima, Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma.

Door: Josefine Ezinga van Asdonk, head of content 

Jaarlijks succes

The Next Women is een community voor vrouwelijke ondernemers die is bedacht door Simone Brummelhuis. Zes jaar geleden heb ik haar mogen ontmoeten en ik heb in de loop der jaren gezien hoe haar community en de events die er bij horen, uitgroeiden tot een van ‘s lands grootste vrouwelijke ondernemersplatforms. Simone Brummelhuis heeft de elegantie en het doorzettingsvermogen om het Next Women-platform groot te maken en dat doet ze jaarlijks met een prachtig en indrukwekkend programma: The Next Women Innovation Summit. Mede dankzij het magazine Opzij is dit een goed georganiseerde en inspirerende dag.

Hare Majesteit

Vanochtend kreeg de The Next Women Innovation Summit om te beginnen Hare Majesteit Koningin Maxima op bezoek. Zij opende, gekleed in een prachtige, blauwe kanten jurk, deze stoere summit.
Op een paar meter afstand heb ik haar mogen bewonderen en luisterde ik naar haar speech over sekse-gelijkheid. We werden in de zaal, die voor 95 procent gevuld was met vrouwen, geconfronteerd met verschillende cijfers over vrouwenongelijkheid in de wereld.

Het was duidelijk dat Maxima hier stond met de boodschap aandacht te besteden aan de rechten en posities van vrouwen. Vooral toen ze vertelde dat in sommige delen van de wereld slechts 3 procent financieel onafhankelijk is, liet ze even haar eigen emotie zien. Verder was het een echte ‘speech’. Een goede speech hoor,  maar ik had het stiekem ook leuk gevonden als ze haar persoonlijke gedachten en ervaringen iets meer in de lezing had laten zien. Maar verder geen kwaad woord over de vrouw waar wij Nederlanders trots op mogen zijn. Prachtig voorkomen, krachtig verhaal en ze sprak Engels als de beste.

Vrouwelijke Steve Jobs

Na haar speech kwamen twee zeer interessante TALKS, die mij erg deden denken aan TEDX Women. Ida Tin vertelde een verhaal over techniek en innovatie. Tin is moeder van twee kinderen en woont in Berlijn. Ze heeft het bedrijf Clue opgericht, een applicatie die je menstruatie cyclus bijhoudt. Haar verschijning op het podium deed me denken aan een vrouwelijke Steve Jobs. In haar spijkerbroek en simpele witte blouse sprak ze over haar platform en de wens om al je persoonlijke gezondheidsinformatie op te slaan op je mobiel. De mobiel als informatietool waarmee alles kan worden aangegeven om een gezond leven te kunnen leiden. Dit met als doel betere en snellere diagnoses te kunnen stellen voor jezelf, maar een die ook bruikbaar is voor bijvoorbeeld artsen. Zij sprak met passie over waarom data zo belangrijk zijn en dat vooral veiligheid daar een cruciaal onderdeel van uit moet maken.

Risicovolle stap

Naast Ida Tin sprak ook de topvrouw van Booking.com, Gillian Tans, die ons vertelde dat ze uit de Betuwe komt en geleerd heeft om altijd hard te werken. Toen ze bij Booking.com begon, had ze nooit gedacht dat dit de wereldleider in online reserveringen van accommodaties zou gaan worden. Ooit nam ze de risicovolle stap om haar goede baan op te geven voor het werken bij Booking. Ze gaf aan dat het de bevlogenheid van haar team en de wil om samen hard te werken waren, die tot dit succes hadden geleid.

Foto: Nieuws.nl
Foto: Nieuws.nl

In een andere zaal stonden minstens tien innoverende ondernemers met hun eigen product of dienst. Maxima kreeg er een snelle rondleiding. De meest opvallende was een jongedame met haar eigen designhakken.

Foto: Nieuws.nl
Foto: Nieuws.nl

Nieuwe vaardigheden

Vóór de lunch kwam Annemarie Jorritsma aan het woord die met veel ervaring over netwerken vertelde en hoe zij die heeft opgebouwd. Vooral door jezelf steeds te ontwikkelen via opleidingen. Zo heeft zij laatst bij business universiteit Nijenrode weer een opleiding gevolgd waardoor ze nieuwe vaardigheden leerde en ook weer nieuwe mensen leerde kennen. Door nieuwe functies die ze bekleedt, leert ze nieuwe mensen kennen en zo groeit haar netwerk nog altijd, elke dag. Jorritsma vertegenwoordigt ook topvrouwen.nl en blijft in Nederland een van de beste rolmodellen.

Grappig, mooi en sterk

Rond het middaguur kwam Neelie Kroes aan het woord. Zij is tegenwoordig speciale gezant voor startups in Nederland en hoofd van het zogenoemde Startup Delta Initiatief. Dit platform stimuleert de komst van startups naar Nederland en wil van Nederland een soort startup-ecosysteem maken. Kroes geeft lezingen door heel Nederland. De speech van deze andere ‘koningin’ (maar dan van Europa) was ontzettend goed. Ze sprak veel over haar eigen ervaringen, wat de speech erg grappig, mooi en sterk maakte.  Haar verhaal ging over verbinden en vooral dat vrouwen meer moeten werken aan het creëren van rolmodellen.

Leuke anekdotes

Ze sprak ook over de Spaanse vrouw die haar grote inspiratiebron was en vorig jaar overleed en ze vertelde dat de vrouwen in de zaal de nieuwe rolmodellen moesten worden voor de volgende generatie. Goede maar ook vooral slechte ondernemerservaringen moeten gedeeld worden. Neelie Kroes vertelde, als grootmoeder,  leuke anekdotes over haar kleinkinderen. Maar ze benadrukte dat er voor vrouwen nog steeds een lange weg te gaan hebben in het verbinden en elkaar motiveren tot ondernemerschap.. Zij gaf ook aan dat er helaas nog veel vrouwen gediscrimineerd worden op de werkvloer. Als rolmodel geeft zij lezingen en speeches door heel Nederland,. Neelie Kroes spreekt deze week opnieuw op The NextWeb conferentie.  Ze ziet de toekomst voor haar kinderen hoopvol in en zegt: “Ik hoop dat we een wereld creëren waarin je als jonge vrouw met bagage alle mogelijkheden krijgt die digitaal beschikbaar zijn.”

Gerelateerd

  • In de spotlight: Verona de Waal

  • In de spotlight: Sandra van de Bunt van restaurant De Leuf

  • Moeder kankerpatiëntje massaal gesteund

  • Emma Watson: Van kindsterretje tot powervrouw