Soufiane Ahaddach wil met zijn T-shirts de wereld een stukje beter maken

De Amsterdamse kledingdesigner Soufiane Ahaddach (26) is een man met een missie: hij wil levens veranderen door middel van mode. In juli 2016 heeft hij zijn eigen kledinglijn gelanceerd en binnen een half jaar tijd vliegen zijn T-shirts de winkels en website uit. “Iedereen heeft een uniek talent en zou dit moeten gebruiken om iets te doen wat groter is dan jijzelf. Met elke T-shirt dat wordt verkocht, wordt er een persoon in nood geholpen.”

De kledinglijn van Soufiane had te maken met een moeizame start. Maar dat veranderde toen zijn kleding in de Elle van Slovenië stond en de wereldwijd bekende Nederlandse blogger Negin Mirsalehi zijn T-shirt droeg op Instagramfoto’s. “Ze heeft drie keer een shirt van mij gedragen en een foto geplaatst op Instagram. Hierdoor is het balletje beetje bij beetje gaan rollen.”

https://www.instagram.com/p/BI7wEI7jW9O/?taken-by=soufiane_ahaddach

Als kleine jongen was Soufiane al gek op mode. “Ik bladerde op mijn veertiende al in de Vogue. Mijn ouders komen uit Marokko, dus daar gingen we vaak in de zomer naartoe. Er is daar een andere realiteit dan hier in Nederland; er zijn daar meer mensen in nood. Als klein jongetje dacht ik al: ooit ga ik iets voor jullie doen.” Soufiane vervolgt: “Ik wil het leven van miljoenen mensen verbeteren, wereldwijd en een andere zijde van fashion laten zien. Fashion en maatschappelijke betrokkenheid gaan goed samen, als deze op de juiste wijze worden gecombineerd. Ik wil niet alleen een glimlach op het gezicht van mensen toveren, maar over een paar jaar ook echt een oplossing kunnen bieden voor hun problemen.”

Na een paar jaar bedrijfskunde aan de HVA merkte Soufiane dat hij voor Jan Doedel in de klas zat. “Ik had niet het gevoel dat ik mijn passie aan het volgen was. De studie interesseerde me voor geen meter, dus ben ik gestopt. Ik heb mezelf de vraag gesteld: wat wil ik nou eigenlijk? Ik wilde mijn passie volgen: creatief bezig zijn in de mode én anderen helpen. Vervolgens ben ik vanuit huis mijn eigen kledinglijn gestart.”

Na twaalf maanden voorbereiding lanceerde Soufiane in juli 2016 zijn eerste online collectie. Hij heeft eerst nagedacht wat hij wilde overbrengen en hoe hij dit het beste kon doen. “Je kan wel iets maken, maar als je bericht niet overkomt bij mensen, dan heeft het geen zin.” Hij is oversized T-shirts gaan ontwerpen met inspirerende teksten erop waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Hij is momenteel in gesprek met een aantal goede doelen die zich inzetten voor kinderen en de rechten en gelijkheid van de vrouw, twee onderwerpen die hij belangrijk vindt.

“Soms is het eenzaam, maar ik weet waar ik het voor doe”

Het komende jaar komt Soufiane zijn tweede collectie uit, dit keer met sweaters en accessoires. Uiteraard komen er ook weer nieuwe T-shirts met andere designs, waarvan sommige met een tekst die als doel heeft om mensen te inspireren. Al met al geeft het Soufiane veel voldoening om zijn passie te kunnen combineren met zijn streven om zijn steentje bij te dragen aan een betere wereld: “Ik werk veertien uur per dag, maar het voelt niet als werk. Ik vind het leuk wat ik doe en ik doe het voor het grotere doel. Soms is het eenzaam, omdat je een pad bewandelt waar maar weinig mensen gebruik van maken. Maar ik weet waarvoor ik het doe. Doe iets wat je leuk vindt en laat je niks wijs maken door anderen.”

Gerelateerd

  • Stichting Achterblijvers zet zich in voor mensen in een gedetineerde relatie

  • Zo word je tuin een verlengstuk van je huis

  • Warrior (2017) geeft intieme blik in het dagelijkse leven van oorlogsveteraan met mentale gezondheidsproblemen

  • Vergroot deo met aluminium het risico op borstkanker?