Het leven van Nina Simone

In Nederland kennen we Nina Simone, artiestennaam van Eunice Kathleen Waymon, vooral van haar wereldhit ‘My Baby Just Cares for Me’. Maar wist je ook dat ze zo impulsief was dat ze op haar buurjongen schoot en betrokken was bij de burgerrechtenbeweging?

Nina Simone werd in 1933 geboren in North Carolina. Al snel begon ze met zingen en piano spelen in de plaatselijke kerk en op tienjarige leeftijd debuteerde ze bij een pianoconcert. Haar ouders die op de eerste rij zaten om hun dochter te bewonderen, moesten plaats maken voor blanke mensen die ook op de eerste rij wilden zitten. Dit had zo’n impact op Simone dat ze later betrokken raakte bij de Amerikaanse Civil Right Movement van Martin Luther King. Toen Simone een leeftijd van zeventien jaar bereikte, vertrok ze naar Philadelphia waar ze pianoles gaf en artiesten begeleide. Door het les geven kreeg Simone verschillende sponsors en besloot ze naar de prestigieuze Juilliard School in New York te gaan. Na deze school solliciteerde ze bij het Curtis Institute waar ze werd afgewezen. Op aanraden van hen ging ze verder in de blues en jazz en ging ze in een nachtclub werken. Dit was het moment waar ze werd opgemerkt en doorbrak.

In de jaren zestig was Simone betrokken bij de burgerrechtenbeweging en nam ze een aantal politieke nummers op, waaronder: ‘To be young, gifted and black’, ‘Backlash blues’ en ‘Mississippi goddam’. Ze werd het boegbeeld van de zwarte civilrightsmovement in de jaren zestig.

Nina Simone stond bekend als een moeilijke vrouw. Ze was impulsief, snel emotioneel en deed daar door vaak dingen die ze niet wilde. Daardoor verhuisde ze te pas en te onpas, naar onder andere Nederland, en heeft in 1995 zelfs op haar buurjongen geschoten met een luchtbuks, omdat ze zich niet kon concentreren door zijn lach.

Simone overleed op Tweede Paasdag 2003 in haar huis in Carry-le-Rouet aan borstkanker. Netflix maakte onlangs een documentaire over de zangeres.

https://www.youtube.com/watch?v=moOQXZxriKY


Lees ook:

Gerelateerd

  • In de spotlight: verpleegkundig specialist/zorgspecialist oncologie Saskia Claassen

  • In de spotlight: reisblogger Chantal Schram

  • In de spotlight: familierechtadvocaat en mediator Sarah Köller

  • De mooiste outfits tijdens MTV EMA Rotterdam