Muriel van der Draai start burgerinitiatief: ”Onderzoek naar borstkanker moet minder pijnlijk zijn”

Onderzoek naar borstkanker is hard nodig. In Nederland krijgt maar liefst 1 op de 7 vrouwen met deze ziekte te maken. Voorkomen is beter dan genezen, maar voor veel vrouwen is dat voorkomen een pijnlijk proces. De ouderwetse mammografie techniek leidt tot pijnlijke blauwe plekken waar je als vrouw wekenlang last van kunt hebben. Muriel van der Draai startte een burgerinitiatief voor meer onderzoek naar alternatieve methodes. Daar ging de Tweede Kamer afgelopen september over in debat, want de opkomst voor het bevolkingsonderzoek is licht aan het dalen.

Een op de vijf vrouwen die het bevolkingsonderzoek ondergaat ervaart dit als pijnlijk en vijf procent heeft zelfs extreme pijn. ”Ik pleit ervoor dat er naast de mammografie een ander soort onderzoek komt,” vertelt van der Draai bij WNL. ”Ik geloof dat veel vrouwen angstig zijn voor het onderzoek door de verhalen of door een zelf een pijnlijke ervaring te hebben gehad. Er zijn alternatieven die nog onvoldoende onderzocht zijn om geschikt te maken voor de grootschaligheid van het bevolkingsonderzoek.”

Tijdens het debat was demissionair zorgminister Ernst Kuipers het eens met VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks, SP, PVV en BBB dat er moet worden gestreefd naar “minder belastende technieken, om de drempel voor het onderzoek te verlagen”. De dalende deelname was volgens hem “zorgelijk”. Kuipers benadrukte wel dat de mammografie momenteel de effectiefste methode is, en dat hij daarom alleen een alternatief kan inzetten mits dat even goed of zelfs beter kanker kan opsporen. Daarom wacht de bewindsman een lopend onderzoek naar alternatieven af voordat er de beslissing wordt genomen om al alternatieve methodes te gaan gebruiken.

VVD-Kamerlid Judith Tielen en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld drongen bij de minister aan op alternatief borstkankeronderzoek voor de groep van 27 procent die niet komt opdagen bij het bevolkingsonderzoek. “Op het moment dat mensen afhaken, bijvoorbeeld omdat het te pijnlijk is of een verleden van misbruik hebben, dan wil je aan deze specifieke groep toch een zo goed mogelijk alternatief aanbieden?”, aldus Westerveld.

Daar ging Kuipers niet in mee, en bleef bij zijn eis van wetenschappelijke grondslag voor alternatieve onderzoeksmethoden. Daarop verzochten de twee Kamerleden het kabinet via een motie om zichtbare stappen te nemen om deze vrouwen toch mee te kunnen laten doen aan het bevolkingsonderzoek. Op aandringen van Nico Drost (CU) geeft de minister eind dit jaar meer duidelijkheid over welke stappen nu worden onderzocht voor alternatieve onderzoeksmethoden, en op welke termijn hier iets van kan worden verwacht.

Gerelateerd

  • De perfecte pony voor jouw vorm gezicht

  • Must-have accessoires voor 2017/2018

  • Beyoncé brengt merchandise uit voor kerst

  • In de spotlight: Larissa van Meerten