Lang en gelukkig getrouwd: wat is het geheim?

Terwijl een op de drie huwelijken tegenwoordig in een scheiding eindigt, zijn er ook huwelijken die heel lang stand houden. Lang en gelukkig getrouwd, het kan dus óók! Op deze Valentijnsdag delen drie stellen hun geheim voor een duurzame relatie. “We hebben weleens een woordenwisseling, maar dan geven we elkaar een kus en dan is alles weer goed.”

Ben (85) en Wil (82) Bleijs, 59 jaar getrouwd

Wil en Ben Bleijs

Ben en Wil zijn dit jaar 59 jaar getrouwd. Ze hadden, voordat ze in het huwelijksbootje stapten, eerst vier jaar verkering en waren vervolgens vier jaar verloofd. Wat is hun geheim voor een lange relatie? Wil: “We doen bijna alles samen, vooral leuke dingen, en we sporten veel. We wandelen, tennissen, skaten, en gaan regelmatig kamperen en met de caravan in Nederland op pad. Soms zijn we maanden weg naar Spanje, zoals nu. Dan komt onze dochter ook even langs.” Ben: “Ik sluit me aan bij mijn vrouw: het is goed om veel dingen samen te doen. We fietsen en wandelen veel, we zitten eigenlijk weinig stil. Onze kinderen wonen dichtbij, dus die zien we ook regelmatig op de koffie.” Hebben ze nog een gouden tip voor jongere generaties? “Duik niet meteen met alleman in bed, want dat is het niet. Tuurlijk, het is leuk, maar er is zoveel meer. Wij zijn van de generatie waar je niet meteen hup het bed met iemand induikt, maar dat je eerst dingen met elkaar gaat doen. En praat veel met elkaar, ik zie dat veel mensen te snel afhaken. Overleg en praat, dat is belangrijk. Ik vind het erg dat zoveel mensen gaan scheiden.”

Leendert (86) en Sara ( 84) Webster, 67 jaar getrouwd

Sara en Leendert Webster

Na lang om elkaar heen draaien en op elkaar wachten, zijn Leendert en Sara na een paar maanden verkering met elkaar getrouwd. Wat is volgens hun de geheime formule voor een lang huwelijk? Leendert: “Het begint met gek op elkaar zijn en dat zijn we nog steeds. We doen alles met elkaar en hebben zelden ruzie. We gaan elke zondag met de trein of bus op pad. Voorheen fietsten we veel, maar mijn vrouw heeft een nieuwe heup gekregen.” Of ze hun huwelijksdag gaan vieren? Sara: “De dagen gaan gewoon door, dus die dag ook. Als we de zeventig halen, dan gaan we het weer vieren. Voor mij draait een relatie om geven en nemen.” Leendert: “We gaan hartstikke goed met elkaar om en we geven elkaar geen tikkies. Wij hebben weleens een woordenwisseling, maar dan geven we elkaar een kus en dan is alles weer goed. Ik kus trouwens meer dan dat mijn vrouw mij kust. Als ze puzzelt, geef ik haar soms zomaar een kus. Soms geef ik ook een kussen, zodat ze wat zachter zit.” Of ze nog advies hebben voor jongere generaties? “Altijd bij elkaar blijven en zo min mogelijk ruzie maken. Niet praten over scheiden of iets anders op de kop tikken, gewoon bij elkaar blijven.”

Etta (76) en Arnoud (76) Spork, 51 jaar getrouwd

Arnoud en Etta Spork

Arnoud en Etta hebben eerst 4,5 jaar verkering gehad en waren twee jaar verloofd, voordat ze elkaar het ja-woord gaven. Wat er heeft ervoor gezorgd dat ze al zo lang bij elkaar zijn? Arnoud: “Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven om je eigen ding te doen. Het leuke is: als je elkaar dan weer ziet, dan kun je het ook ergens over hebben. Nu is iedereen heel druk, maar vergis je niet, dat was in onze tijd ook al zo. Anders misschien, maar wel druk. Je moet je eigen ontwikkeling doormaken, een cursus doen, dat soort dingen. Dat is belangrijk.” Etta is het hier mee eens. “Je moet toch een beetje je eigen pad volgen om vervolgens weer bij elkaar te komen. Toen de kinderen kwamen, zat ik thuis, terwijl mijn man volop aan het werk was. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik wat achter bleef. Toen hebben we afgesproken: nu ga ik wat doen, iets buiten de deur. Het is belangrijk dat je beiden in de wereld staat en je je persoonlijk blijft ontwikkelen. Ik ben wat emotioneler, Arnoud kan wat beter relativeren, we vullen elkaar goed aan.” Wat willen ze jongere generaties meegeven? Arnoud: “Er gebeurt veel in de wereld en het zijn onzekere tijden, er ligt veel druk op mensen, ook binnen relaties. Laat je niet vergiftigen door alle berichten in de media, het is vaak zo sensationeel en negatief.” Etta: “Je moet iets voor elkaar over hebben.”

Gerelateerd

  • Prinsesjes schitteren op nieuwe foto’s

  • Unicef campagne tegen cyberpesten

  • Marieke Schouten ontdekte in Peru dat zij Sjamaan is

  • Dj Sophie Francis (17): de vrouwelijke Martin Garrix