In de spotlight: coach voor kinderen, ouders en gezinnen Sofie Frankenhuis
Sofie heeft acht jaar met kinderen gekookt, waarvan de laatste jaren steeds meer één op één. Er werd veel gekletst tijdens het koken en ouders vroegen haar steeds vaker of ze één op één met hun kind wilde koken. Koken is een manier om in verbinding te komen. Muren vallen als vanzelf weg, terwijl er mindful met alle zintuigen wordt gewerkt. “Meestal komen kinderen tijdens het koken tot rust en beginnen ze te praten over wat ze bezig houdt.”
Van huis uit is Sofie haar passie voor koken met de paplepel ingegoten. Als kind roerde ze al op het aanrecht in de pannen, iets later samen met haar moeder en nu met haar eigen kinderen. “Ik zie koken als een vorm van liefde, het gaat niet voor niets door de maag. Maar het verbindende ervan vind ik nog mooier. Vandaar dat ik me hierin ben gaan verdiepen en me zo heb doorontwikkeld tot coach”.
Eigen coaching praktijk
Een half jaar geleden heeft Sofie de potten en pannen in de kast gezet en is ze haar eigen coaching praktijk voor kinderen, ouders, en gezinnen gestart. “Als ik een kind of ouder begeleid, werk ik indirect met het hele gezin. Als er één persoon verandert, heeft dat invloed op iedereen. Hier staan niet altijd alle gezinsleden voor open. Het kan namelijk betekenen dat voor hun iets verandert wat zij liever niet willen. Bijvoorbeeld door het invoeren van een vaste bedtijd, afspraken over het eten of huishoudelijke taken. Maar meestal snapt iedereen dat dit nodig is om de harmonie te herstellen en nemen ze de consequenties voor lief. Ik vind het een voorrecht om mijn cliënten andere keuzes te zien maken, die een positieve invloed hebben op hun levensgeluk en tegelijkertijd op de harmonie in hun gehele gezin.”
“Kinderen herinneren zich vaak snel waar ze de verkeerde afslag hebben genomen. Ze zijn super veerkrachtig en leren snel. Of ze nu angstig of moeilijke eters zijn, gepest of snel boos worden. Het is altijd een feest om te zien hoe ze in staat zijn ‘oude’ patronen te doorbreken en nieuwe avonturen zonder beperkende gedachten aan te gaan. Zo leren ze dat als zij van binnen veranderen, anders leren denken, minder hard zijn voor zichzelf, de wereld om hun heen direct mee verandert. Ik leer ongelooflijk veel van mijn jongste cliënten. Ouders hebben meestal meer hulp nodig om terug te gaan naar de kern of aanleiding van een hulpvraag. Gaandeweg komen ze hier achter en weten ook zij wat er voor nodig is om ongezonde patronen te doorbreken. ”
Opstellen gezinsmissie
Het opstellen van een gezinsmissie kan Sofie echt ieder gezin van harte aanraden. “Ik geloof dat een gezin runnen de belangrijkste taak van ouders is. Maar zonder duidelijke gezinswaarden mis je al gauw richting en reageer je vooral vanuit emotie en gevoel en daarmee vlieg je al snel uit de bocht. Dan leef je als gezin heel reactief en is de harmonie afhankelijk van veel omgevingsfactoren. De kern van de gezinsmissie zijn de gezinswaarden. Zij vormen de innerlijke basis die het gezin een solide koers geeft. Als je bijvoorbeeld met elkaar afspreekt dat ‘met elkaar in verbinding staan’ een belangrijke gezinswaarde is, dan is het logisch dat tijdens het eten de telefoons niet op tafel liggen, je niet met een bord op schoot voor de televisie eet en dat je tijd maakt en aandacht hebt voor een goed gesprek. Ieder gezinslid ontwikkelt zo de innerlijke kracht om zich te ontwikkelen volgens duidelijke en gemeenschappelijke waarden en dat zorgt voor onderlinge verbondenheid en harmonie.”
In contact komen met wat jij belangrijk vindt in het leven, het ontdekken daarvan, dat is waar het bij mijn coaching om gaat, aldus Sofie. “Verandering is hierbij niet het doel, maar eerder een logisch gevolg van het ontdekken van jezelf. Laat je vooral verrassen door wat er op je pad komt. En staar je vooral niet blind op dat ene punt op de horizon. Het leven is vooral een ontdekkingsreis, daar geloof ik in.”
Deze maand is Sofie gasthoofdredacteur van Vrouw Nieuws.