In de Spotlight: ‘Lis de Vis’ van Vintage Marketplace

Er bestaan tientallen Nederlandse Facebookgroepen voor, veelal, vrouwen die tweedehands kleding kopen en verkopen. Vintage Marketplace is hier één van en heeft al meer dan 27.000 leden. Lissy Brouwer beheert deze community en staat daar inmiddels beter bekend als ‘Lis de Vis’.

Lis’ liefde voor vintage spullen komt vooral door de volle zolder van haar ouders. “Kleding die mijn ouders of oma vroeger droegen, heeft mij altijd geïnteresseerd. Pas nu ik ietsje ouder begin te worden, 26 jaar, begrijp ik waarom; het vertelt een verhaal en het geeft mij inspiratie voor het vormen van mijn eigen leven.”

Hechte community

“In 2013 zocht ik een manier waarop mijn bankrekening minder zou lijden onder mijn koopdrang en ik mijn interesse voor vintage kleding en -spullen niet hoefde te temperen.” Lis stuitte op de Vintage Marketplace groep toen deze slechts 1.000 leden had. “Ik heb toentertijd een voorstel gedaan aan het beheer van Vintage Marketplace om mee te helpen. Uiteindelijk heb ik het volledig overgenomen, niet wetende dat mijn inspanning zou leiden tot een enorm hechte community.”

Die inspanning neemt meer tijd in beslag dan Lis zich elke keer voorneemt. “Maar dat komt ook omdat ik het zo leuk vind. Een paar keer per dag, enkele minuten, tijd er aan besteden werkt voor mij het beste. Als ik op de trein wacht, eventjes pauze heb of gewoon thuis ben. Ik heb moeten leren dat Facebook niet al mijn tijd opslokt. Ik heb mij in het begin enorm verantwoordelijk gevoeld en wilde iedereen zo snel mogelijk iets laten weten als ze er om vroegen.”

Inmiddels zijn de leden van Vintage Marketplace zich bewust van het community gevoel en de gedeelde verantwoordelijkheid. “Vintage Marketplace werkt goed, omdat het gemaakt wordt door leden die met respect en warmte met elkaar omgaan. Ik doe een beroep op de alertheid van ruim 27.000 leden om bij mij te melden als iets niet lekker loopt. De kunst is om de verantwoordelijkheid te laten waar het hoort en te investeren waar ik, of de groep, dat nodig vind.”

‘Complimenten spatten van het scherm’

Ze vervolgt: “De meiden op Vintage Marketplace zijn leuk! De complimentjes spatten vaak van het scherm af. Dat is heel erg leuk om te zien. Soms is er wel eens een akkefietje, omdat er ook jonge meisjes of nieuwe leden in de groep zitten. Die weten nog niet zo goed wat wel- en niet passend is.”

Dat de leden zich graag inzetten, blijkt wel uit het VMP Lentefeest. Lis en twee andere actieve leden, Michael en Regina, zijn druk bezig om deze feestelijke markt voor de lente van 2016 te organiseren. “Op deze markt kunnen mensen in real life alle vintage inhoud van hun kast en huis verkopen. De opzet was om dit gratis te houden, maar dit gaat moeilijker dan gedacht. We zijn dus bezig met het inzamelen van geld: 1 euro van 2000 mensen, om het alsnog door te zetten. Er is veel animo en zeker goede inspiratie en motivatie!”

Aansluiten bij Vintage Marketplace, of op de hoogte blijven van de plannen voor het VMP Lentefeest? Dat kan hier!

 

 

Gerelateerd

  • De leukste illustraties over leugens

  • Kustomize je Karl Lagerfeld sneakers

  • HBO in gesprek over spin-off Sex and the City

  • Zara komt met unisex kledinglijn