Goed opgeleide vrouwen werkloos in Sri Lanka

Ondanks dat veel vrouwen in Sri Lanka beter opgeleid zijn dan mannen, vinden ze moeilijker werk. Anushka Wijesinha, overheidsconsultant, legt uit hoe dit komt.

Een opleiding is voor Sri Lankaanse vrouwen geen garantie voor een baan. Van de 8,8 miljoen werkenden in Sri Lanka is 64,5 procent man en 35,5 procent vrouw. Onder de werklozen is 25,4 procent van het mannelijke geslacht, 74,6 procent is vrouw.

Anushka Wijesinha, overheidsconsultant, heeft meerdere ideeën over hoe dit verschil zo groot kan zijn. ‘Veel vrouwen dromen onder meer van een baan in de verkoop en de detailhandel maar die zijn er niet genoeg. Die vrouwen zien we in de wachtrij staan voor banen die ze niet krijgen.’ Een hoge opleiding komt dus ook met hoge ambities.

Volgens Wijesingha is er ook nog een andere belangrijke reden. Moederschapsverlof is in Sri Lanka bij wet verplicht gedurende drie maanden na de geboorte van de baby. Dit verlof moeten volledig betaald worden door de werkgever. ‘Dit ontmoedigt werkgevers om jonge vrouwen aan te nemen.’

Bron: MO

Gerelateerd

  • Dit was Audrey Hepburn

  • Arianna Huffington: ‘’Genoeg slaap is goed voor je carrière’’

  • Nationale Hoge Hakkendag 2015

  • Kledingwinkels gaan financieel achteruit