Jona (22) is opgegroeid met 2 moeders en een donorvader

Zelf grapt ze altijd dat ze ongeveer zes moeders heeft, omdat er nog een aantal zogenoemde ‘bijmoeders’ zijn, die ook in beeld waren tijdens de opvoeding van haar en haar oudere zus Dilan (27).

Op zoek naar een donorvader

“Mijn biologische moeder (Marjan) wilde al heel lang kinderen, maar bleek op vrouwen te vallen. Dat maakte kinderen krijgen iets ingewikkelder.” Later kreeg ze een relatie met Zita en omdat de kinderwens nog steeds bestond, besloten ze op zoek te gaan naar een donor. Dat werd Fred. “Fred wilde zelf geen kinderen, maar wel mijn moeders helpen. Ze hebben daarbij duidelijke afspraken met elkaar gemaakt over hoe er omgegaan zou worden met de kinderen.” Er werd zelfs een contract ondertekend, waarin kortweg stond dat Fred geen contact met de kinderen kon eisen en Marjan en Zita dat ook niet van hem konden vragen. Wel zouden de kinderen de optie hebben om contact op te nemen met Fred als daar behoefte aan was.

De verhouding met donor Fred is erg goed. “We zien elkaar een paar keer per jaar, bijvoorbeeld op verjaardagen, en dat is altijd gezellig. Ik kan niet zo goed omschrijven hoe mijn relatie met hem is. Aan de ene kant voelt hij als een goede vriend van mijn moeder, maar aan de andere kant heb ik een veel specialere band met hem dan dat. Af en toe spreken we met z’n tweeën af om samen muziek te maken.”

Bijmoeders

Toen Jona één was, gingen Marjan en Zita uit elkaar. “Het was hetzelfde als wanneer hetero-ouders scheiden. Mijn zus en ik woonden om de paar dagen bij de éne en dan weer bij de andere moeder. Na een tijd kregen ze allebei weer een nieuwe relatie. Die vrouwen zie ik als bijmoeders, omdat ze er – toen ik jonger was – waren als moederfiguren, maar niet echt mijn moeder waren. Er is nog een bijmoeder, Tineke, de beste vriendin van Marjan. Tineke heeft bijna precies dezelfde gezinsvorm, met een donor en twee zoons. “We gaan regelmatig met z’n allen samen eten en Dilan en ik zien de zoons van Tineke als een soort halfbroers.”

Vaak vinden mensen het interessant om te horen hoe de situatie in elkaar zit. “Als ik alles precies wil uitleggen aan nieuwe mensen neemt dat vaak een kwartier en een volgetekend A4’tje in beslag. Ik heb er zelfs een lied over geschreven, ‘Moeders‘, voor mijn muziekduo Kopje Onder.

 

Gerelateerd

  • Target ontvangt veel kritiek vanwege Trophy-shirt

  • [Video] Kijkje achter de schermen bij de FashionWeek

  • Grace Coddington: De vrouw die van fashion kunst maakt

  • In de spotlight: podcast maker Pretty Shitty Mila Pors