Avondklok voor vrouwen in Banda Atjeh – Indonesië

In de Indonesische stad Banda Atjeh mag de vrouwelijke bevolking na 23.00 uur de deur niet meer uit. Dit zou het seksueel geweld moeten verminderen. Critici vinden de avondklok discriminerend.

Burgermeester Illiza Sa’aduddin Djamal heeft de regel ingevoerd en eigenaren van openbare gelegenheden verboden om vrouwen nog toe te laten na 23.00 uur. Vrouwen zijn na dit tijdstip bijvoorbeeld niet meer welkom in restaurants en sportcentra, tenzij zij een mannelijk familielid of hun echtgenoot meenemen. Dit geldt ook voor vrouwelijke werknemers van openbare gelegenheden.

De inwoners van Banda Atjeh worden steeds meer beperkt in hun vrijheid. Mensen die veroordeeld zijn voor gokken, overspel of het drinken van alcohol kunnen gestraft worden met lijfstraffen. Homo’s krijgen stokslagen als ze seks hebben met elkaar en vrouwen mogen niet meer wijdbeens op de scooter zitten. Vrouwen worden ook regelmatig aangevallen omdat zij strakke spijkerbroeken dragen. De broeken worden verscheurd of verknipt en de vrouwen worden gedwongen een rok te dragen.

De vice-president van Indonesië heeft openlijk laten weten dat hij vraagtekens zet bij de avondklok voor vrouwen, maar omdat het een regionale beslissing is kan er weinig aan gedaan worden.

Bron: NOS

Gerelateerd

  • In de spotlight: alleenstaande vrouw, je schouders eronder en geld blijven tellen Pascale Rogaar

  • Meest hilarische cartoons voor vrouwen van Adrienne Hedger

  • Kledingwinkels gaan financieel achteruit

  • In de spotlight: spreker en auteur over leven met diabetes type 1 Loes Heijmans