Familierechtadvocaat en mediator Sarah Köller

Eén op de drie getrouwde stellen scheiden in Nederland. Deze week vindt de Dag van de Scheiding plaats, speciaal in het leven geroepen om het proces van het groeiende aantal echtscheidingen te verbeteren. Familierechtadvocaat en mediator Sarah Köller weet alles van echtscheidingen, maar ook van trouwen. “Ik kijk altijd eerst of een scheiding écht nodig is of dat relatietherapie nog een optie is.”

Regelmatig reist Sarah Köller tussen Zeeland en het Gooi, waar zij mensen ondersteunt en begeleidt op het gebied van scheidingen, mediation en familierecht. Daarnaast is ze auteur van de boeken ‘Scheiden’ en ‘Trouwen’. “Dagelijks zitten er mensen tegenover mij met een geschil. Oorspronkelijk wilde ik dat niet, geschillen oplossen op micro niveau. Ik wilde iets met politiek en Buitenlandse Zaken, maar toen ik stage ging lopen bij een advocatenkantoor vond ik dat zo ontzettend leuk, dat ik daar ben blijven hangen. Ik doe nu alleen nog maar familierecht, waarbij ik mensen help door een moeilijke periode heen te komen. Veel mensen verliezen het overzicht in zo’n periode en zetten hun hele leven on hold. Ik help ze te laten inzien dat er ook nog andere dingen in het leven belangrijk zijn. Dat maakt mijn werk bijzonder en mooi.”

“Ik geef vaak eerst het advies om relatietherapie te doen”

Sarah geeft mensen die in een relatie zitten waarin ze niet gelukkig zijn, vaak eerst het advies om relatietherapie te proberen. “Een scheiding is niet altijd nodig. Soms is er nog een stapje terug mogelijk en is er iets te doen aan de relatie. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, is dit de moeite van het proberen waard. Vaak zie je ook dat als mensen eenmaal gescheiden zijn, ze niet altijd gelukkiger zijn.” Baat relatietherapie niet, schaden doet het ook niet. “Ik zie dat stellen met meer begrip voor elkaar uit elkaar gaan als ze in therapie zijn geweest. Je hebt alles gegeven om het huwelijk te redden, waardoor er meer acceptatie is. Ook wordt er beter gecommuniceerd.”

We vroegen Sarah waar je als vrouw goed op moet letten als je gaat trouwen of met een scheiding te maken hebt. “Voor vrouwen is het belangrijk om naar hun eigen economische situatie te kijken. Daar zie ik het vaak mis gaan. Ze komen bij mij om te scheiden en dan blijkt dat de vrouw economisch niet zelfstandig is. Dit is vaak al het geval voordat er kinderen komen. Tijdens de studie roepen veel vrouwen dat ze zelfstandig en onafhankelijk willen zijn, maar op het moment dat er kinderen komen, gaan veel vrouwen toch minder werken of stoppen helemaal. Dan heb je echt een probleem als je uit elkaar gaat. Als je bijvoorbeeld niet getrouwd bent, krijg je geen alimentatie. Als je wel getrouwd bent, moet je ex-man dit wel kunnen betalen. Het lijkt mij zelf onprettig als je hiervan afhankelijk bent. Je moet je eigen broek kunnen ophouden.”

“Een scheiding hoeft niet traumatisch te zijn”

Ook valt het Sarah op dat veel mensen de huwelijkse voorwaarden niet begrijpen. “Die staan na een bezoek aan de notaris buiten op de stoep en weten niet wat ze hebben getekend. Dan komt er bij een scheiding zo’n contract uit de la en dan blijkt er nog van alles verdeeld te moeten worden. Mensen die lang getrouwd zijn, bouwen samen veel op. Dat moet allemaal verdeeld worden. Of iemand komt met lege handen te staan na een scheiding, dat gebeurt ook. Zorg ervoor dat je aan de notaris uitlegt wat jullie situatie is en dat je voorwaarden ondertekent die bij jullie passen. Bij elke ingrijpende verandering in een huwelijk is het verstandig om bij elkaar te gaan zitten en eventuele aanpassingen te doen bij een notaris.”

Sarah Köller

Haar boeken over scheiden en trouwen heeft Sarah geschreven om mensen te helpen. “Ik krijg vaak vragen over trouwen. Veel mensen weten niet wat daar wettelijk bij komt kijken, bijvoorbeeld de verschillende soorten huwelijkse voorwaarden.” Met haar boek over scheiden geeft ze inzicht in waar je tegenaan kunt lopen, welke valkuilen er zijn en veel tips en advies over het gehele scheidingsproces. “Als we verliefd zijn, zien we alles door een roze bril. Als we in een scheiding zitten, kleurt die bril grijs. Hierdoor ontstaan veel misvattingen en escalaties, doordat je alles niet meer helder ziet.”

De scheiding van haar eigen ouders heeft veel impact gehad op Sarah haar leven. Hierdoor heeft ze veel gevoel voor mensen die gaan scheiden. “Het is een belangrijke periode en ik wil mensen helpen om hier zo goed mogelijk doorheen te komen. Het hoeft niet traumatisch te zijn. Als ik mensen een rotperiode heb kunnen besparen, geeft me dat een goed gevoel.”

Gerelateerd

  • Kinderen beleven gevaarlijke verkeerssituaties met virtual reality-game

  • Vijf hacks om hakken comfortabeler te maken

  • In de spotlight: Rachel en Joanne van The Night Nanny

  • In de spotlight: directeur Stichting Dutch Dream Foundation Zehra Dogan