Drenthe zet zich in om meer vrouwen in de politiek te krijgen

De Provinciale Staten in Drenthe gaan de komende drie jaar het vrouwenkiesrecht uitgebreid vieren, met als doel vrouwen aan te trekken voor de politiek. “Ik zou het mooi vinden als we het voor elkaar krijgen dat na de Statenverkiezingen in 2019 meer vrouwen in de politiek actief zijn’’, aldus Roelie Goettsch (PvdA).

Bijna honderd jaar geleden, in 1917, kregen vrouwen passief kiesrecht en twee jaar later actief kiesrecht. De komende jaren wordt hier in Drenthe bij stilgestaan. Daarnaast wordt er ingezet op het enthousiasmeren van vrouwen voor de politiek en de politiek voor hen toegankelijker maken.

Als de verhouding tussen mannen en vrouwen gelijkwaardig wordt, spiegelen de politici beter de samenleving af. Om dit te bereiken worden bijeenkomsten en workshops georganiseerd en onderzoeken gedaan. Hiervoor is 120.000 euro uitgetrokken.

“Allemaal mannen”

Volgens Goettsch is het hard nodig om campagne te voeren om meer vrouwen aan te trekken voor de politiek: “In het bestuur van mijn eigen partij in Drenthe zit slechts één vrouwelijk lid. En kijk naar de strijd om het landelijk lijsttrekkerschap bij de PvdA, allemaal mannen”, zegt ze tegen Dagblad van het Noorden.

Goettsch stelde woensdag, tijdens de commissievergadering van het Drents parlement, samen met haar partijgenoot Maaike Bakker en Marianne van der Tol (D66) voor om stil te staan bij het vrouwenkiesrecht en zo vrouwen te enthousiasmeren voor de politiek. Het voorstel wordt breed gedragen door de fracties.

Gerelateerd

  • Ouderschapsrubriek: Hoe zorg je dat je tiener geen ongezonde levensstijl ontwikkelt?

  • Dé tuinmeubeltrends van 2017

  • In de spotlight: Juel McNeilly

  • Column Liesbeth Moolhuysen: Blijf communiceren en blijf in beweging