Eindelijk! Taboebrekende webserie in Afrika

In Afrika zijn veel seks gerelateerde onderwerpen nog steeds taboe. De webserie ‘Women on sex’ van de Zuid-Afrikaanse Mmabatho Montsho moet hier verandering in gaan brengen.

De YouTube-reeks bestaat tot nu toe uit zes afleveringen. In aflevering één wordt gekeken naar maagdelijkheid en hoe belangrijk dit voor Afrikaanse vrouwen is tot aan haar huwelijksnacht. Een vrouw die bijvoorbeeld geen bloed verliest tijdens haar eerste keer seks, loopt het risico om gestenigd te worden. Tegelijkertijd zijn er hoge verwachtingen van vrouwen. Ook als het haar eerste keer is, dient een vrouw haar man optimaal te bevredigen. ‘Hoe kan je zoiets doen zonder ervaring?’ vraagt een van de vrouwen in de webserie zich af.

In aflevering twee bespreekt Montsho het ideaalbeeld van het vrouwelijke lichaam. Zo bestaat er een mythe dat vrouwen met cellulitis vaak seks hebben. Ook proberen vrouwen hun vagina strakker te maken met gevaarlijke middelen. Van kruiden en zout tot aan kalkinjecties.

In de derde aflevering komt de verkrachtingscultuur in Afrika aan bod. Vrouwen zijn angstig op straat en bereiden zich voor om aangevallen te worden als zij ‘uitdagende’ kleding dragen.

Hoe Montsho deze en andere taboes probeert te doorbreken is te zien in haar webserie. Aflevering één is alvast hieronder te bekijken:

Gerelateerd

  • In de spotlight: Maggie Feng van Wittenborg University of Applied Sciences

  • Finalisten TEDxAmsterdamWomen Startup Award 2016 bekend

  • In de spotlight: initiatiefnemer Girls in Film (GIF) Vivian Opsteegh

  • Oprichter Maartje Blijleven over de Female Leaders Club