CBS: Vrouwen gaan na scheiding minder vaak opnieuw samenwonen dan mannen

Het aantal scheidingen neemt al zeven jaar op een rij af. Maar áls koppels gaan scheiden, dan blijven veel vrouwen vervolgens liever alleen wonen. Mannen gaan wel vaker dan vrouwen weer met een nieuwe partner samenwonen, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe komt het eigenlijk dat vrouwen na een scheiding minder vaak opnieuw gaan samenwonen?

Verschillen groeien

Het CBS nam in hun onderzoek alle leeftijdsgroepen mee. En wat bleek? Van de mannen woonde 40 procent vijf jaar na hun scheiding weer samen met een nieuwe partner. Bij vrouwen was dat slechts bij 35 procent het geval. Leeftijd heeft ook nog invloed op deze cijfers, want tot de leeftijd van 35 jaar is er bijna geen verschil tussen wat mannen en vrouwen doen in de periode na de scheiding. De verschillen worden groter naarmate mannen en vrouwen ouder worden. In de leeftijdscategorie 35 tot 40 jaar woonde iets meer dan 47 procent van de mannen vijf jaar na de scheiding opnieuw samen, bij vrouwen was dat 38 procent. Bij gescheiden mannen en vrouwen tussen de 60 en 65 jaar was dat verschil al opgelopen tot 21 procent bij de mannen en slechts 7 procent bij de vrouwen.

Kinderen

Een belangrijke factor die meespeelt bij het besluit om wel of niet opnieuw samen te wonen, is of er kinderen in het spel zijn. De impact van kinderen is daarbij beduidend groter bij vrouwen dan bij mannen. Dat effect neemt dan weer af naarmate de kinderen ouder worden. Als het jongste kind ten tijde van de scheiding minimaal twaalf jaar was, had het zelfs helemaal geen invloed meer op de keuze van de vader. Deze mannen gingen namelijk net weer zo vaak met een andere partner samenwonen als mannen zonder kinderen.

Voor het onderzoek werd een groep mannen en vrouwen gevolgd die in 2014 van elkaar waren gescheiden en in de periode daarvoor minimaal twee jaar gehuwd of ongehuwd met een partner hadden samengewoond. 

Gerelateerd

  • Dé modetrends voor komend najaar

  • In de spotlight: spreker en auteur over leven met diabetes type 1 Loes Heijmans

  • Ipad en Tab kindvriendelijk

    Hoe kinderen online te beschermen

  • Marije van der Made Dit gebeurt er als YouTube YouTuber

    In de spotlight: YouTuber Marije van der Made (kanaal Dit gebeurt er als)