Fabels en feiten over anticonceptie: wat is nu wel en niet waar?
Anticonceptie is een belangrijk onderwerp dat invloed heeft op het leven van veel mensen. Ondanks de beschikbaarheid van informatie en de vele verschillende mogelijkheden, zijn er nog steeds veel fabels en misvattingen over anticonceptie. De Medicijnwaakhond waarschuwt zelfs voor online fabels die verspreid worden door influencers. Het negatieve effect dat dit kan hebben op vrouwen noemt voorzitter Ton de Boer ‘zorgelijk’. Sommige fabels worden namelijk voor waar aangenomen, wat kan leiden tot ongewenste zwangerschappen. Wat zijn die misvattingen en wat is nu wél waar?
Fabel 1: Anticonceptie is alleen voor vrouwen
Feit: Dit is een veel voorkomende misvatting. Anticonceptie is niet alleen voor vrouwen, er zijn veel verschillende methoden beschikbaar die geschikt zijn voor mannen, vrouwen en stellen. Enkele voorbeelden van anticonceptiemethoden voor mannen zijn condooms en vasectomie (sterilisatie). Het is belangrijk dat beide partners bijdragen aan de beslissing over welke anticonceptiemethode het beste bij hun situatie past.
Fabel 2: Anticonceptie maakt vrouwen onvruchtbaar
Feit: Dit is een hardnekkige fabel die veel vrouwen zorgen baart. Het gebruik van anticonceptie, zelfs gedurende lange perioden, maakt vrouwen niet permanent onvruchtbaar. Zodra je stopt met het gebruik van anticonceptie, zal je vruchtbaarheid meestal herstellen. Er zijn uitzonderingen, zoals bij sommige hormonale injecties, maar deze zijn zeldzaam en moeten altijd met een zorgverlener worden besproken.
Fabel 3: Anticonceptie verandert je persoonlijkheid of libido
Feit: Het is een mythe dat anticonceptie je persoonlijkheid of libido verandert. Hoewel sommige vrouwen bijwerkingen kunnen ervaren, zoals hormonale schommelingen of stemmingsveranderingen, geldt dit niet voor iedereen. Anticonceptie beïnvloedt de seksuele drang niet op een permanente of dramatische manier. Als je merkt dat je bijwerkingen ervaart die je zorgen baren, is het belangrijk om met je zorgverlener te praten. Er zijn vaak verschillende anticonceptie opties beschikbaar, zodat je kunt vinden wat het beste bij je past.
Fabel 4: Condooms zijn niet effectief
Feit: Condooms zijn een zeer effectieve vorm van anticonceptie wanneer ze correct worden gebruikt. Ze zijn niet alleen effectief in het voorkomen van zwangerschap, maar ook in het beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Het is belangrijk om condooms altijd op de juiste manier te gebruiken, zoals aangegeven in de instructies.
Fabel 5: Anticonceptiepillen kunnen alleen gebruikt worden om zwangerschap te voorkomen
Feit: Hoewel de anticonceptiepil inderdaad effectief is in het voorkomen van zwangerschap, heeft het ook andere voordelen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, het verminderen van menstruatiepijn en het verminderen van het risico op bepaalde aandoeningen zoals endometriose en eierstokcysten. Sommige vrouwen kiezen er ook voor om de pil te gebruiken om medische redenen, los van anticonceptie.
Fabel 6: Je kunt niet zwanger worden tijdens je menstruatie
Feit: Het is een misvatting dat je niet zwanger kunt worden tijdens je menstruatie. Hoewel de kans op zwangerschap tijdens de menstruatie meestal lager is dan op andere momenten in de cyclus, is het nog steeds mogelijk. Sperma kan enkele dagen overleven in het vrouwelijke voortplantingsstelsel, dus als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen als je niet zwanger wilt worden.
Fabel 7: Sterilisatie is altijd onomkeerbaar
Feit: Hoewel sterilisatie, zoals een vasectomie bij mannen of een tubal ligation bij vrouwen, doorgaans als onomkeerbaar wordt beschouwd, zijn er soms manieren om deze procedures ongedaan te maken. De resultaten kunnen echter variëren en zijn niet altijd succesvol. Het is belangrijk om deze beslissing zorgvuldig te overwegen en, als je van gedachten verandert, met een zorgverlener te praten over mogelijke opties voor omkering.
Lees je goed in en overleg met je dokter
Mocht je twijfelen of iets wel of niet waar is, dan is het altijd verstandig om je goed in te lezen op betrouwbare sites of te overleggen met je dokter. Fabels kunnen helaas leiden tot verkeerde beslissingen en misverstanden over seksuele gezondheid. Het delen van correcte informatie met anderen kan ook helpen om misvattingen te doorbreken en bij te dragen aan een betere seksuele gezondheid voor iedereen.