Zweten voor je carrière

Veel vrouwen sporten om af te vallen. Maar van het idee dat sporten alleen dáárvoor goed is, moeten we af. Want sporten doet veel meer dan we denken. Het draagt bijvoorbeeld bij aan een betere carrière. Dit stelt Rose Mentink, die zelf haar carrière op peil houdt door te sporten.

“Sport is een mooie manier om je leven richting te geven. Het geeft een positief gevoel en daarin spelen sociale en mentale aspecten een grote rol. Sporten is méér dan alleen afvallen; je moet ook lekker in je vel zitten. Het kan meer balans in je leven brengen, waardoor je bijvoorbeeld ziet dat vrouwen een warmere persoonlijkheid krijgen. Bovenal zorgt sport ervoor dat je minder stress hebt en dat je helderder kan denken.” Aan het woord is Rose Mentink, hoofdredacteur van Stoere Vrouwen Sporten, een site die verhalen brengt over sporten en gezond leven.

Hormonen

Vrouwen in de leeftijdscategorie 40-50 jaar krijgen vaak last van ‘het buikje’ en willen hier iets aan doen. Om die reden gaan ze sporten, wat volgens Mentink niet het doel zou moeten zijn: “Vrouwen van die leeftijd zitten in een fase waarin de hormonen een rol gaan spelen. Ze willen met dezelfde energie blijven functioneren, terwijl dat meer vergt in deze periode. Tegelijkertijd van het buikje afkomen, in balans blijven én er een carrière op na houden is in die fase heel moeilijk.”

Burn-out

“We zien dat veel vrouwen van die leeftijd een burn-out krijgen. Door bijvoorbeeld een halfuurtje te gaan wandelen, maak je je geest leeg en gaat de ademhalingsfrequentie omlaag. Ook daalt de hartslag. Dat bij elkaar is bevorderlijk voor prestaties op het werk. Die kwaliteiten verbeteren door intensief te gaan fitnessen, is helemaal geen vereiste,” zo stelt ze. “Je moet dan wel efficiënt omgaan met de sport die je uitoefent. Het heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin om extreme oefeningen te gaan doen als je van je stress af wilt komen.”

Cortisolwaarden

“Dit alles heeft te maken met het ‘stresshormoon’ cortisol, een hormoon dat ervoor zorgt dat je adequaat kan handelen op vecht/vlucht momenten. Op het moment dat je stress hebt, zijn de cortisolwaarden hoger dan in een minder stressvolle situatie. Door bijvoorbeeld een halfuur rustig te bewegen, dalen die waarden in je lichaam, wat er voor zorgt dat de stress ook afneemt. Dat is weer bevordelijk voor de werkprestaties.”


Lees ook:

Gerelateerd

  • De kracht van Maria Galland

  • In de spotlight: Larissa van Meerten

  • HBO in gesprek over spin-off Sex and the City

  • Nieuwe ingreep lost prostaatklachten op zonder seksueel verlies