Zoveel verdienen vrouwen minder dan mannen in Nederland

Ook in een land als Nederland verdienen vrouwen nog steeds fors minder dan mannen. Dat blijkt nog maar eens uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland scoort vergeleken de rest van Europa enorm slecht wat betreft inkomstenverschillen tussen mannen en vrouwen. Die loonkloof moet natuurlijk volledig gedicht bij gelijke beroepen, maar voor een deel is het verschil ook verklaarbaar.

Vrouwen verdienen minder dan mannen in Nederland

Het uurloon van vrouwen lag in 2020 14 procent lager dan dat van mannen. Dat komt deels doordat vrouwelijke medewerkers vaker in deeltijd werken en minder vaak een leidinggevende functie hebben, geeft het CBS aan. Ook was het mannelijke deel van de beroepsbevolking gemiddeld ouder en wat hoger opgeleid. In 2008 bedroeg het verschil in uurloon nog 20 procent.

Met de loonkloof staat Nederland achterin de middenmoot in Europa. In Luxemburg is het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen minder dan 1 procent. In Roemenië, Slovenië, Italië en Polen is er minder dan 5 procent verschil. De kloof is het grootst in Letland, waar dames 22 procent minder verdienen dan heren.

Deeltijd

Het salaris dat vrouwen in Nederland verdienen, ligt gemiddeld op 34.000 euro. Bij mannen is dat in doorsnee 52.000 euro. Ook hier speelt de relatief grote mate waarin ze in deeltijd werken een rol. De werkweek van vrouwen duurt gemiddeld 26,2 uur, die van mannen 35,4 uur.

Vrouwen zijn in de afgelopen 45 jaar veel vaker gaan werken. In 1977 waren er nog 223 werkende mannen tegenover 100 werkende vrouwen. In 2020 was die verhouding nog 113 tegenover 100.

Vragen om loonsverhoging

Het CBS maakt de cijfers bekend op Internationale Vrouwendag en vakbond CNV vindt die dag een goede aanleiding voor vrouwen om een loonsverhoging te vragen. Volgens bondsvoorzitter Piet Fortuin is dat door de hoge inflatie een noodzaak. Door de krappe arbeidsmarkt is het volgens hem daarnaast „het juist moment om met de vuist op tafel te slaan”. „Veel vrouwen hebben momenteel een ijzersterke positie. We roepen hen op om daar gebruik van te maken.”

Ben je van plan om loonsverhoging te vragen? Lees dan vooral dit artikel over wat je níet moet doen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Zoveel verdienen vrouwen minder dan mannen in Nederland

Gerelateerd

  • Stomende fotoshoot van Monica Geuze en Anna Nooshin

  • Dé tuinmeubeltrends van 2017

  • Eén keer per week sporten is wél zinvol

  • Topmodel Gigi Hadid gespot met tas van Nederlandse bodem