In the Spotlight: Roos Boer ontwikkelde een methode om ‘goed’ te scheiden: De KernAanpak

Toen Roos Boer zelf 8 jaar geleden ging scheiden omdat de vader van haar kinderen verliefd was geworden op een andere vrouw, brak er voor haar een enorm heftige tijd aan. Haar hele leven stond op z’n kop en het leek wel dat door alle immense emoties zijzelf en haar ex-man andere mensen werden.  “Dat was natuurlijk niet zo, maar zo voelt het wel. Ik vond mezelf echt niet leuk meer en keek naar de vader van mijn kinderen en dacht echt: ‘Wie is die man? Ik dacht toch echt dat ik hem kende…”

Ondanks de loodzware tijd, spraken ze af om er geen vechtscheiding van maken. Want zoiets doe je niet, dat is voor hele rare mensen. De mediator werd ingeschakeld en als twee hoog opgeleide mensen, moest het toch wel lukken om normaal uit elkaar te gaan. Hij zou haar goed achterlaten en zij wilde niet het onderste uit de kan van hem. Maar helaas ging het al helemaal mis bij de mediator.

Aanpakken bij de kern

Volgens Roos gebeurt dat heel vaak. Je begint met goede moed bij de mediator tot dat daar de emoties hoog oplopen en het moeilijk wordt omdat daar pas echt duidelijk wordt wat de financiële gevolgen zijn en de impact op de kinderen helder wordt. Roos en haar ex-man hadden nog nooit zulke discussies gehad als bij de mediator en als ze aan die tijd denkt, draait haar maag letterlijk om.

“Ik verloor steeds meer mezelf en ben uiteindelijk zelf hulp gaan zoeken, want samen ging helaas niet meer. In mijn eentje heb ik me laten coachen. En dat werkte zo goed, ik vond mezelf weer terug, ik leerde met mijn eigen emoties om te gaan. En nog wel belangrijker, de man van wie ik op dat moment nog zielsveel hield los te te laten. Maar ik heb ook het plaatje van mijn gezin moeten loslaten en dat doet nog steeds wel eens zeer.”

De coaching bracht haar veel en deed Roos besluiten de opleiding tot scheidingscoach te volgen. Ze bleef er echter tegenaan lopen dat de kern van het probleem niet geraakt werd. De problemen kwamen steeds terug of werden niet doorbroken werden. Inmiddels heeft ze honderden mensen begeleid en werden de patronen steeds duidelijker. Ze ontwikkelde zelf een methode om tot de kern van het probleem te komen en belangrijke oplossingen te vinden: de KernAanpak. Bij deze methode leren ouders echt door de emoties heen te gaan en ze niet alleen maar te voelen.

“Hierdoor kunnen ze uiteindelijk weer verder en weer gelukkig worden. Bovendien leren ouders ook hoe ze praktisch en emotioneel hun kinderen het beste kunnen begeleiden in hun proces. Dat is ook nog een hele kunst. Ik werk er al jaren mee met stellen, maar ook met 1 ouder. Afgelopen september ben ik ook gestart met het opleiden van professionals, zodat zij kunnen gaan werken met de KernAanpak.”

Ontwrichting en impact

Het verbaast Roos niet dat jaarlijks 30.000 stellen scheiden.  Het hebben van een relatie is namelijk hard werken.
“We gaan wel naar de garage met onze auto voor onderhoud, we gaan naar de tandarts, we gaan naar school om kennis op te doen enz. Maar leren hoe een relatie werkt of hoe je die kan onderhouden, daar stoppen we veel te weinig energie in. Binnen de relatietherapie van de KernAanpak, gaan we daar wel mee aan de slag, zodat er een goed fundament komt te liggen onder de relatie.”

Ze leerde van haar eigen scheiding dat emoties enorm groot zijn maar dat je dat zelf niet ‘echt’ goed door hebt. De impact onderschatte ze destijds.

“Het ontwricht jezelf, de kinderen, de omgeving en vooral ook de ander. Die laatste is wel eentje die extra aandacht verdiend. Want tijdens een scheiding ga je ervan uit dat de ander dus echt zo is. Terwijl de ander net als jij ook onder hoogspanning staat. En dat zie ik dagelijks ook bij mijn klanten, waardoor het met gierende banden uit de hand loopt.”

Zelf had ze dolgraag met de vader van haar kinderen een traject doorlopen, waarbij ze ook allebei gecoacht waren tijdens de mediation. Dat had volgens Roos een boel ellende kunnen voorkomen.

“We zijn 15 jaar samen geweest en hebben het ook goed gehad samen en we hebben twee geweldige mannen gekregen. En wijzelf en onze kinderen hadden het verdiend dat wij onze relatie netjes hadden kunnen afronden. En we allebei veel sneller gelukkig waren geworden.”

De echte liefde

Ondanks het feit dat Roos zelf is gescheiden en het haar werk is om met mensen te werken die vastlopen in de liefde, gelooft ze er nog heilig in.

relatieproblemen of wil je begeleiding tijdens of na je/jullie scheiding, maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek via : info@roosboer.nl

Gerelateerd

  • Michelle Obama schittert op de cover van Vogue

  • Crowdfunding voor unieke eetgelegenheid in Amsterdam

  • yoni

    In de spotlight: Mariah Mansvelt Beck van Yoni tampons en maandverband van biologisch katoen

  • Tina’s Noortje bestaat 40 jaar