Wat houdt je tegen om te spreken?

We hebben het deze maand bij Vrouw Nieuws over spreken in het openbaar. Feit blijft dat er minder vrouwen in het openbaar spreken dan mannen. Er zijn meerdere redenen hiervoor en sommige vereisen een verandering die groter is dan wij samen voor elkaar krijgen. Maar sommige veranderingen beginnen wel bij ons, namelijk kijken wat ons tegenhoudt en hoe we andere vrouwen kunnen ondersteunen.

Spreken in het openbaar is leuk, het biedt nieuwe kansen en je claimt er je expertstatus mee. Zomaar een paar voordelen van spreken.Toch zijn er een heleboel mensen die het niet doen. Niet omdat ze niet willen, maar omdat iets ze tegenhoudt. Dat vinden wij van WomenTalkTech natuurlijk zonde, want we geloven dat spreken je helpt in je carrière. Om te begrijpen wat het probleem is, vroegen we onze community: wat houdt je tegen?

De reacties van de vrouwen die we hierover spraken zijn uiteenlopend. Van ‘niets houd me tegen’ tot ‘ik durf niet en vind het vreselijk’. Opvallend is wel dat mensen op een groot en openbaar netwerk als LinkedIn veel minder kwetsbaar en eerlijk durven te zijn dan in onze gesloten community WomenTalkTech. Daar kregen we eerlijke reacties. Alleen van vrouwen, omdat onze community zich op vrouwen richt. De reacties van mannen hebben we voor dit artikel niet onderzocht.

Gebrek aan moed

Charlotte geeft aan dat ze alle sprekers opdrachten aanneemt die ze aankan, maar dat ze wel vaak de enige vrouw is en dat ze dat jammer vindt. “We hebben meer vrouwelijke sprekers nodig!” zegt ze in haar reactie. Gina vertelt dat het gebrek aan moed en soms het gevoel dat je misschien niet goed genoeg bent haar tegenhoudt. Rose beaamt dat: “Ik geloof dat het beter is om niet te spreken, tenzij ik iets zinvols te zeggen heb. Het is moeilijk voor mij om dergelijke onderwerpen te vinden. En in een andere taal twijfel ik aan mijn grammatica. Dan heb ik het gevoel dat mijn ideeën niet op een slimme manier overkomen.”

Vooral een gebrek aan zelfvertrouwen blijkt een reden om niet te spreken. Meerdere vrouwen geven dat als reden. Dorethy: “Vertrouwen. Ik haat spreken in het openbaar. Ik heb trainingen gedaan en ik werk eraan, maar ik ben er nog niet.” Of de positie binnen een bedrijf houd je tegen. Zo zegt Karen: “Op eerdere werkplekken mochten de managers vaker spreken dan andere werknemers. En in technology waren de managers vaker mannen dan vrouwen.” Op die manier gaat er dus een kans aan je voorbij.

Beloning

Ook (het gebrek aan) beloning is een reden om niet te spreken. Zo zegt Tina: “Soms word ik het beu om al die reizen zelf te financieren uit het belang van onderwijs en samenwerking.” En Diane beaamt dat: “Gevraagd worden om te spreken is vleiend en ik zou graag meer willen spreken. Soms vind ik het prima om mijn tijd te doneren als het gaat om voorbereiden, reizen en spreken. Maar sprekers vragen te betalen voor de reis- en verblijfskosten en vrijwillig te spreken is geen duurzaam businessmodel. Als zij jou genoeg waarderen om je te vragen om te spreken, zouden ze je ook voldoende moeten waarderen om ten minste je uitgaven te dekken.”

Ook Rianne is het daarmee eens: “Gebrek aan betaling houd me tegen om meer te spreken. Zoals anderen hebben opgemerkt, is het idee dat ik zou moeten betalen voor alle reizen, hotel en zelfs soms de vergoeding van de conferentie (wat eerlijk gezegd een vreselijke praktijk is) niet haalbaar. Ik hou ervan om te spreken als ik de kans krijg. In het begin is het heerlijk om gevraagd te worden – maar dan realiseer je je hoeveel werk je erin steekt – en het is gewoon niet haalbaar op lange termijn.”

Boost in je carrière

Er zijn best wat bezwaren om niet te spreken. Maar ook een heleboel redenen om het wel te doen. Het kan zorgen voor een enorme boost in je carrière. Daarom raden we je aan om in het openbaar te spreken als je de kans krijgt. Ga er gewoon voor! Leer van de tips en begin. Als je klein begint, kun je steeds een stapje verder gaan. En uiteindelijk – mits je dat wilt natuurlijk – een betaalde keynote spreker worden. Interesse? Kijk eens in onze WomenTalkTech community waar we ervaringen en sprekersopdrachten delen. Of als je in een andere branche werkt: zoek een groep gelijkgestemden waar je je bij aan kunt sluiten. Veel succes!

*In verband met privacy zijn de namen van de vrouwen veranderd in fictieve namen.

Dit artikel is geschreven door Maartje Blijleven van WomenTalkTech. Zij is de maand, samen met Jessika Lynch, gasthoofdredacteur van Vrouw Nieuws.

Gerelateerd

  • “Thuisbezorgmaaltijden bevatten te veel bacteriën”

  • Bellen met je favoriete shirtje

  • Veelbekroonde korte film Une Libération verwerkt moderne thema’s in Tweede Wereldoorlog verhaal

  • Een hoger uurtarief? 8 tips om succesvol te onderhandelen als freelancer