Een hoger uurtarief? 8 tips om succesvol te onderhandelen als freelancer

Als freelancer kan het soms een uitdaging zijn om je uurtarief te bepalen. Helemaal vrouwen doen zichzelf vaker tekort in vergelijking tot mannen, blijkt uit onderzoek van Knab waaraan meer dan 10.000 zzp’ers meededen. Volgens de online bank lijkt het erop dat het in veel gevallen ligt aan de onderhandelingsvaardigheden van sommige vrouwelijke zzp’ers. Minder vrouwen dan mannen die meededen aan de studie noemden zichzelf namelijk een goede onderhandelaar, terwijl het uurtarief van mannen ongeveer hetzelfde bedraagt als dat van vrouwen die zichzelf zien als een goede onderhandelaar. Jammer, want zo lopen veel vrouwen geld mis. Wil je een hoger uurtarief, maar kun je wel wat tips gebruiken om succesvol te onderhandelen? Dit zijn er 8 op een rijtje.

Succesvol onderhandelen

Als freelancer kan het onderhandelen over je tarieven een uitdagende taak lijken. Er zijn echter strategieën die je kunt gebruiken om zelfverzekerd en succesvol te zijn tijdens deze gesprekken. Het is belangrijk om de waarde van jouw werk te erkennen en ervoor te zorgen dat je eerlijk wordt beloond voor je expertise en inspanningen.

 1. Weet je waarde

Voordat je in onderhandeling gaat, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van de waarde die je biedt aan je klanten. Maak een lijst van je vaardigheden, ervaring en unieke eigenschappen die jou onderscheiden van andere freelancers. Dit zal je helpen om zelfverzekerder te zijn tijdens de onderhandelingen en de hoogte van je tarieven te rechtvaardigen. 

 1. Onderzoek de markttarieven

Doe onderzoek naar de gangbare tarieven in jouw branche en regio. Dit geeft je een goed uitgangspunt om je tarieven te bepalen en om te weten wat redelijk is om te vragen. Houd rekening met je ervaring, expertise en de kwaliteit van je werk bij het vaststellen van je prijzen.

 1. Communiceer je tarieven duidelijk

Wees transparant over je tarieven vanaf het begin van het proces. Vermeld je tarieven op je website, in je offertes en in je communicatie met potentiële klanten. Op deze manier weten klanten wat ze kunnen verwachten en voorkom je ongemakkelijke onderhandelingen later in het proces.

 1. Focus op de toegevoegde waarde

Benadruk tijdens de onderhandelingen de toegevoegde waarde die je biedt aan je klanten. Leg uit hoe jouw diensten hun bedrijf kunnen helpen met groeien, kosten besparen of problemen oplossen. Door de nadruk te leggen op de voordelen die je klanten zullen ervaren als ze met jou samenwerken, wordt het gemakkelijker om je tarieven te hanteren.

 1. Wees bereid om te onderhandelen

Wees flexibel tijdens de onderhandelingen en sta open voor compromissen. Misschien is een klant niet bereid om jouw initiële tarief te betalen, maar zijn ze wel bereid om te onderhandelen over andere aspecten, zoals de omvang van het project of de betalingsvoorwaarden. Wees bereid om creatieve oplossingen te vinden die voor beide partijen acceptabel zijn.

 1. Vertrouw op jezelf

Heb vertrouwen in je vaardigheden en de waarde die je biedt als freelancer. Laat je niet intimideren door klanten die proberen te onderhandelen over je tarieven of die proberen je te overtuigen om voor minder te werken dan je waard bent. Blijf standvastig en laat je niet onder druk zetten om concessies te doen waar je niet comfortabel mee bent.

 1. Blijf professioneel

Blijf tijdens de onderhandelingen professioneel en respectvol, zelfs als de gesprekken moeilijk worden. Behandel elke klant met respect, ongeacht of ze akkoord gaan met je tarieven of niet. Dit zal je reputatie als professional versterken en je helpen om positieve relaties op te bouwen met klanten, zelfs als je het niet eens wordt over de tarieven.

 1. Leer nee te zeggen

Wees bereid om nee te zeggen tegen projecten of klanten die niet bereid zijn om een eerlijke vergoeding te betalen voor je diensten. Het is beter om nee te zeggen tegen een slecht betalende klant en je energie te richten op het vinden van klanten die wel bereid zijn om je tarieven te accepteren.

Gerelateerd

 • Soapie-imago kleeft nog steeds aan Katja Schuurman

 • H&M For Every Victory sportlijn geïnspireerd op Olympische Spelen

 • Meer genitaal verminkte vrouwen in België

 • In de spotlight: freelancejournalist en schrijfster Christel Don