Wanneer komt meisjesbesnijdenis tot een einde?

Vrouwenbesnijdenis komt nog steeds veel voor. Vooral vrouwen in Afrika en het Midden-Oosten worden als kind op een gruwelijke en pijnlijke manier verminkt aan hun geslachtsdelen. Hun familie gelooft dat een vrouw na haar besnijdenis rein is.

Ruim 125 miljoen jonge meisjes tussen de drie en zeven jaar worden besneden. De schaamlippen en clitoris worden er dan met een mes afgesneden. Het kan ook voorkomen dat de vulva wordt uitgesneden en de benen van het meisje worden samengebonden tot de vulva is dichtgegroeid op een hele kleine opening na. Meestal gebeurt dit op een onhygiënische plaats, zoals in een hutje in het dorp of ergens in de woestijn. Elke vier minuten overlijdt een meisje aan haar besnijdenis. Dit allemaal uit traditie. De inwoners van bepaalde dorpen geloven dat een vrouw na haar besnijdenis ‘rein’ is.

Instanties

Gelukkig zetten een hoop instanties zich in om meisjesbesnijdenis voor eens en voor altijd uit te bannen. Voorbeelden daarvan zijn Plan, Desert Flower Foundation en Amnesty International. Dit doen ze door deals te sluiten, voorlichtingen te geven, maar ook door vrouwen op te vangen die deze dramatische gebeurtenis hebben doorstaan.


 

Lees ook:

 

Gerelateerd

  • Netwerk Mediawijsheid vraagt aandacht voor online grensoverschrijdend gedrag: 5 tips om veiligheid op het internet te waarborgen

  • Zo leer je je peuter uitslapen

  • Nederlanders om in de gaten te houden: Founder Connecther.eu Elja Abdullaeva

  • In de spotlight: Miloeska Fennema van Jij bent het waard