Vrouwelijke wetenschappers worden gediscrimineerd door NWO

Uit een studie in het tijdschrift PNAS is gebleken dat de wetenschapsfinancier NWO vrouwelijke wetenschappers minder kansen geeft dan mannelijke wetenschappers. In de periode 2010-2012 zijn er hierdoor dertig vrouwelijke wetenschappers minder aan de bak gekomen.

NWO verdeelt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro onder aanvragers. Vrouwelijke wetenschappers hebben volgens de studie 14,9 procent kans op een beurs voor een wetenschappelijk onderzoek. Mannen hebben 17,7 procent kans. NWO gaf zelf opdracht voor de studie nadat er in Europees verband ook al zulke genderverschillen bleken te zijn.

De wetenschapsfinancier gaat nu anti-seksismecurssusen aanbieden aan de voorzitters en secretarissen en de leden van de beoordelingscommissies. Daarnaast is het voornemen om alle teksten in uitnodigingen en instructies sekse-neutraal te maken. De teksten bevatten nu nog veel verwijzingen naar mannelijke aanvragers. Ook worden er woorden als ‘excellent’ en ‘uitdagend’ gebruikt, terwijl uit eerder onderzoek is gebleken dat deze woorden onbewust meer met mannen worden geassocieerd dan met vrouwen.

NWO is momenteel op zoek naar een nieuwe, ervaren collega voor de afdeling Voorlichting en Communicatie.


Lees ook:

Gerelateerd

  • In de spotlight: Helene Spork van FC de Krachtpatsers

  • Mascha van Beautygloss geeft zich bloot

  • In de spotlight: kinderwenscoach Sara Coster

  • Dit gebeurt er met je lichaam als je de pil vergeet