Vrouwelijke IT’ers zijn populair

Er zijn relatief weinig vrouwen werkzaam in de IT-sector, maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat ze daar wel welkom zijn. Twintig procent van de Nederlandse IT-professionals blijkt namelijk liever samen te werken met een vrouwelijke dan een mannelijke collega. Terwijl ‘slechts’ zes procent het prettiger vindt om met een man samen te werken.

Verder maakt het 74 procent van de IT’ers niet uit of een collega een man of vrouw is.

Dat blijkt uit het onderzoek Gender diversity in IT van Computer Futures, een tech-recruitmentbureau. Voor de research werden 1.100 medewerkers en 461 werkgevers uit de IT-sector gevraagd hoe zij een samenwerking met een vrouwelijke collega ervaren ten opzichte van die met een man.

Uit het onderzoek blijkt ook dat werkgevers positief staan tegenover over vrouwelijke IT’ers. Zo geeft twaalf procent van hen aan een samenwerking met een vrouw prettiger te vinden dan met een man. Verder staat 82 procent van hen er neutraal in en werkt zes procent liever met een man.

“Een gemixte team bedenkt innovatievere ideeën”

Albert van Reenen, managing director bij Computer Futures, kijkt er niet van op dat vrouwen gewild zijn in de IT-sector: “Het overgrote deel dat werkzaam is in de IT bestaat nu nog uit mannen. Dat ze graag met vrouwen samenwerken is niet verrassend. De samenwerking tussen mannen en vrouwen zorgt namelijk vaak voor een goede wisselwerking; gemixte teams zijn in staat om tot innovatievere ideeën en oplossingen te komen.”

Ook de vorige week gepubliceerde Global Gender Gap Index, oftewel de gelijksheidslijst, benadrukt dat er weinig vrouwen werkzaam zijn in de sectoren wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde. Omdat deze bedrijfstakken steeds meer groeien en de sectoren waar voornamelijk vrouwen werkzaam zijn door de digitalisering en automatisering verloren gaan, ontstaat er in de toekomst een grotere ongelijkheid tussen de positie van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Lees ook:

Gerelateerd

  • Queen Elizabeth pronkt op cover van Vanity Fair

  • De drie beste hardloop-apps voor iOs en Android

  • Dit gebeurt er met je lichaam als je de pil vergeet

  • Rachel van Bommel Videopodcast