Voedselverspilling: de feiten

Deze week kwam The Guardian met schokkende cijfers over voedselverspilling in het Verenigd Koninkrijk. Hoe zit dat bij ons, in Nederland?

De feiten op een rijtje:

  • Gemiddeld verspilt één persoon 50 kilogram voedsel per jaar. Dit is inclusief zuivel en olie maar exclusief dranken.
  • Naar schatting wordt er in Nederland voor 2,4 miljard euro aan eetbaar eten weggegooid. Dat is 350 euro per huishouden en zo’n 155 euro per persoon.
  • 58% van de Nederlanders inspecteert het product alvorens ze besluiten het weg te gooien. 16% gooit producten gelijk weg na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

Deze producten worden het meeste weggegooid, exclusief dranken:

  1. Melk en melkproducten
  2. Brood
  3. Groenten
  4. Fruit
  5. Sauzen, oliën en vetten

Lees ook:

 

Gerelateerd

  • Actie voor Nationale Coördinatie Geweld tegen Vrouwen

  • Mom Comic: cartoons over het leven van een moeder

  • Wat als je je kwetsbaar voelt in deze tijd van corona? Pleidooi om tranen en verdriet de ruimte te geven

  • Dagmar van Weeghel

    In de spotlight: fotograaf Dagmar van Weeghel