Tubbergen krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester

De gemeente Tubbergen heeft een primeur te pakken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt de plaats een vrouwelijke burgemeester. Wilmien Haverkamp (50) neemt het stokje over van Mervyn Stegers (65), die met pensioen gaat. Dat meldt Tubbergen.nieuws.nl.

Haverkamp (partij-onafhankelijk) is geboren in Oud-Lutten, maar is momenteel woonachtig in Overdinkel. Ze is nog nooit eerder burgemeester of wethouder geweest, maar ze is op dit moment wel stadsdeelmanager van Enschede-Noord. Hierbij vervult ze een bindende rol tussen politiek, ambtelijke organisatie en inwoners. Haar aanstelling werd maandagavond tijdens de raadsvergadering bekendgemaakt. Ze gaat naar verwachting vanaf januari 2017 aan de slag als burgemeester.

32 personen in de leeftijd van 36 tot 61 jaar solliciteerden naar de functie, waaronder elf vrouwen. Uit de fracties in de gemeenteraad werd een zogenaamde vertrouwenscommissie opgesteld met de vier fractievoorzitters. Zij kregen de taak om de meest geschikte kandidaat naar voren te schuiven. Hierbij werden ze geadviseerd door wethouder Roy de Witte.

“Moderne bestuursstijl”

Haverkamp kwam dus als beste kandidaat uit de bus. “Haar moderne bestuursstijl, vernieuwende aanpak en haar kijk op zaken sluiten nauw aan bij ons burgemeestersprofiel”, aldus Ursula Bekhuis (Gemeentebelangen/VVD). Ook Henk Wessels (PvdA) is lovend over Haverkamp: “Ze is een hartelijke vrouw, die met haar warme persoonlijkheid en inhoudelijke kennis voor ons de juiste burgemeester is.”

Haverkamp is politiek geïnteresseerd, maar partij-onafhankelijk; iets wat gewaardeerd wordt. “Uit een enquête bleek dat onze inwoners dit, net als wij, belangrijk vinden bij een burgemeester”, aldus Leon Oosterik (Dorpen Centraal).

Mervyn Stegers maakte bij zijn herbenoeming in oktober 2013 duidelijk zijn termijn niet volledig uit te zullen zitten en op 65-jarige leeftijd te zullen stoppen. Hij neemt op 1 januari 2017 eervol ontslag.

Gerelateerd

  • Vrouwen, mannen en seksualiteit. Hoe stereotypen sekseverschillen in stand houden

  • (N)ooit gedacht om in tech te gaan werken?

  • 5 manieren om je eten op smaak te brengen zonder zout

  • Eerste vrouwelijke hoofdredacteur voor The Guardian