Groot onderzoek naar hallucinaties door Weekend van de Wetenschap en UMC Utrecht

Je neemt waar met je zintuigen: ogen, oren, huid, neus en mond, maar vooral met je hersenen. Vergissingen met waarnemen komen veel voor; je denkt iemand te zien langslopen, maar het blijkt een tak die in de wind waait. Het Weekend van de Wetenschap en het UMC Utrecht Hersencentrum roepen iedereen op bij te dragen aan een groot wetenschappelijk onderzoek naar hallucinaties, oftewel valse waarnemingen.

Onder leiding van hoogleraar Psychiatrie Iris Sommer, wil het UMC Utrecht Hersencentrum in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap bij zoveel mogelijk mensen onderzoeken hoe ze waarnemen en wanneer ze daarin fouten maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht dat de snelheid van het waarnemen samenhangt met de kans op een hallucinatie.

De onderzoekers schatten in dat ongeveer 15 procent van de gezonde bevolking regelmatig dingen ziet of hoort die er niet zijn. De uitslag van het onderzoek levert waardevolle informatie op over hallucineren, waarmee het UMC Utrecht Hersencentrum mensen kan helpen die er echt last van hebben. Weten hoe snel, nauwkeurig of juist onnauwkeurig jij waarneemt? Doe de test via www.hetweekendvandewetenschap.nl.

Bron: YouTech

Gerelateerd

  • Eerbetoon aan couturier Frans Molenaar in Zandvoort

  • Nicole Offerman

    In de spotlight: executive coach Nicole Offenberg

  • Wendeline Sassen

  • Backstage bij Claes Iversen