Amsterdam komt met oplossing voor straatintimidatie vrouwen

Amsterdam komt als allereerste gemeente in Nederland met een ‘sisverbod’ op straat. Dit om de steeds meer voorkomende straatintimidatie tegen te gaan. Bij een overtreding kan er een boete van maximaal 4100 euro worden opgelegd.

In het afgelopen jaar hebben zes op de tien Amsterdamse vrouwen minimaal een keer last gehad van straatintimidatie, van nafluiten tot betasting of in het nauw drijven. Dit blijkt uit onderzoek van het College van Amsterdam. Bij vrouwen in de leeftijd van 15 en 24 jaar oud zijn zelfs acht op de tien lastig gevallen.

De belangrijkste vraag is nu: hoe kan een dergelijke regelgeving gehandhaafd worden? Door het inzetten van undercover agenten, die de ‘schuldigen’ op heterdaad kunnen betrappen op het sissen of ander intimiderend gedrag. Volgens VVD-raadslid Dilan Yeşilgöz kan er dankzij het ‘sisverbod’ een verschil worden gemaakt. “Het idee is om eerst op lokaal niveau het voorstel toe te passen”, vertelt Yesilgöz aan AT5. “Dan hoef je, als je last hebt van straatintimidatie, geen aangifte te doen maar kan de handhaver op straat direct ingrijpen.”

Gerelateerd

  • In de spotlight: Sandra Smits

  • Wat trek jij aan met Koningsdag?

  • Meest toegankelijke restaurants voor lichamelijk gehandicapten in Nederland

  • Designer Outlet Roermond gaat flink uitbreiden