“Touchscreen is goed voor de motorische ontwikkeling van een kind”

Op steeds jongere leeftijd brengen kinderen tijd door op een tablet. Veel mensen vinden deze ontwikkeling zorgelijk, maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het gebruiken van een touchscreen goed kan zijn voor de motoriek van een peuter.

Onderzoekers van de University of London en King’s College London ondervroegen 715 ouders van kinderen van tussen de 6 maanden en 3 jaar oud. De helft van de kinderen tussen de 6 en 11 maanden bleek dagelijks een touchscreen te gebruiken en bij kinderen van 1 tot 3 jaar was dat maar liefst 92 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen van tussen de 19 en 36 maanden oud die regelmatig een tablet gebruiken, een betere fijne motoriek hebben dan leeftijdsgenootjes die geen tijd besteden op het apparaat. De onderzoekers zijn er nog niet over uit of dat komt door het gebruik van een touchscreen of dat kinderen die een betere fijne motoriek hebben eerder naar een tablet grijpen.

De meningen van onderzoekers over of het in het algemeen goed is om peuters tablets te laten gebruiken, zijn verdeeld. Zo denken sommige van hen dat het gebruik ervan op jonge leeftijd een slechte invloed kan hebben op de cognitieve ontwikkeling. Maar om hier een gedegen uitspraak over te kunnen doen, moet meer onderzoek worden gedaan.

Gerelateerd

  • Zo maak je van je kind een gezonde eter

  • Simin Lafiti: verzuivelaar bij ’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij in Rotterdam

  • In de spotlight: Xanne Jelgerhuis Swildens – Zantman van Little Favorites

  • Daphne Feller: “De wereld is er klaar voor om wat dieper in zichzelf te duiken”