4 korte films die je gezien moet hebben

Omdat bijna elke gevierde filmmaker ooit begonnen is met een waarschijnlijk even gevierde korte film. Omdat er enorm veel mooie, indrukwekkende, spannende, fijne korte films zijn die veel te weinig aandacht krijgen. En omdat het een fijn stukje vermaak voor tussendoor is, koos Girls in Film een aantal mooie ‘shorts’ om deze quarantaine tijd door te komen. Of gewoon voor wanneer je zin hebt in een korte film, maar niet het wereldwijde web al wil struinen op zoek naar die absolute must-see.

Hitte – Thessa Meijer

Omdat Cineville vorig jaar 10 jaar bestond kregen 3 jonge regisseurs de opdracht om die ene, ultieme scene te verfilmen. David-Jan, Noel Loozen en Thessa Meijer mochten die ene scène waar ze al jaren over droomden tot leven laten komen, alles mocht, niets was te gek. Het werk van Thessa is herkenbaar en uniek, ze heeft in korte tijd een eigen signatuur weten te ontwikkelen waarbij ze de dagelijkse realiteit met een dosis magie combineert. Zij brengt tot leven, waar wij over fantaseren en maakt daar dan hedendaagse sprookjes van.

Hitte gaat over een verlegen meisje (Femke Louise) die op een loeihete zomermiddag een ijssalon binnenstapt. Als ze in de ogen van de ijscoman kijkt stijgen de temperaturen nog meer en smelt ze weg van zijn voorkomen. Naast Famke, spelen ook acteur Daniël Kolf (De Libi), acteur Frits Lambrechts en Anouk en Priscilla uit The Voice Kids een rol in de korte film. Thessa is groot fan van Femke Louise en toen ze hoorde dat Femke graag het acteren wilde uitproberen heeft ze haar benadert voor deze rol: ‘’Famke Louise duikt voor deze rol in een karakter dat qua persoonlijkheid ver van haar afstaat. Dit doet ze heel goed, met humor en vol overgave. Famke en Daniël hebben een sterke chemie.’

Vader – Isabel Lamberti

Isabel Lamberti is geboren in Duitsland en groeide op in Spanje en Nederland. In New York aan de Tisch School of Arts maakte ze haar eerste film waardoor ze op de filmacademie in Amsterdam aangenomen werd. Haar films wonnen prijzen op verschillende festivals en In 2019 werd Vader op het Nederlands Film Festival genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste documentaire. Met haar films maakt ze poëtische portretten en creëert ze films vol symboliek, betekenis en indrukwekkende plaatjes.

De films van Isabel Lamberti zijn hybride, een combinatie van fictie en documentaire en haar nieuwe korte film ‘Vader‘ is niet anders. Vader is een korte documentaire die de relatie onderzoekt tussen een vader (Jacinto) en z’n volwassen zoon (Shakur). Na Shakur jaren niet gezien te hebben neemt hij z’n zoon mee op roadtrip en leren ze elkaar nog een keer kennen. De film zit vol verhalen, die best tot z’n recht komen in de vele momenten van stilte. Het aftastende, zoekende, het niet kunnen plaatsen van wie of wat ze van elkaar zijn en de liefde. Terwijl we in de telefoongesprekken met z’n vriendin erachter komen hoe kwetsbaar hij zich voelt.

Night – Joosje Duk

Joosje Duk is een Nederlandse filmmaker die in New York aan de NYU afstudeerde met de korte film Night. Deze maatschappelijk relevante korte film gaat over vier meiden die een avondje gaan stappen en tijdens het uitgaan met discriminatie te maken krijgen. Joosje kaart deze vorm van micro-agressie op een bijzondere manier aan waarbij ze halverwege de film de rollen van de vier vriendinnen omdraait waardoor het schrijnende probleem van racisme pijnlijk duidelijk wordt. Een korte film met een groot verhaal en een wonderlijke twist.

Joosje Duk stond op haar vijftiende op set als actrice in een kinderserie en werd verliefd op het vak. Ze verhuisde na haar middelbare school naar New York om daar te acteren en journalistiek aan de New York University (NYU) te studeren. Haar liefde voor beide vakken (acteren en schrijven) kwam al snel perfect samen in de richting filmmaken waarbij Joosje het merendeel van haar films zelf schrijft en regisseert. Met haar afstudeerfilm Night won ze onder andere de Huffington Post Arts Impact Award op het Nitehawk Shorts Festival in New York. Joosje is op dit moment bezig met haar eerste speelfilm Sunflowers, ‘een metaforisch verhaal over depressie waarin een tienermeisje haar zicht op kleur verliest in een kleurrijke wereld’.

The Origin of Trouble – Thessa Louise Pope

Tessa Louise Pope is een jonge filmmaakster die in 2016 aan de filmacademie met The origin of Trouble afstudeerde. De film ging vervolgens op het NFF in premiere en is nog steeds op 2Doc te zien. Tessa is de dochter van een psycholoog en een filmmaker waardoor Tessa al snel de richting van documentaire maakster op ging. Met haar films vertelt ze eerlijke, gelaagde verhalen over kleurrijke personages. Haar gevoel voor humor zorgt ervoor dat het geen zware psychologische studies worden maar ze deelt kleine verhalen met een grote impact. Naast haar eigen documentaires maakt ze nu veel reclames en door haar open manier van filmen zijn haar projecten altijd authentiek en met humor.

De mooiste documentaires komen vaak van filmmakers die in hun directe omgeving naar onderwerpen zoeken. Met haar docu The Origin of Trouble gaat Tessa op zoek naar het verhaal van haar ouders en dan specifiek onderzoekt ze de afwezigheid van haar vader die geen verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat hij een dochter op de wereld heeft gezet. Tessa vraagt haar moeder en vader dezelfde vragen en krijgt verschillende antwoorden. The Origin of Trouble is een confronterende film met humor en lichtzinnigheid die aantoont wat voor impact opvoeding en de keuzes van ouders op kinderen hebben. Het is een zoektocht waar iedereen zich in kan vinden, dan hoef je niet eens uit een gebroken of samengesteld gezin te komen. Wat voor afdruk het leven of de geschiedenis van je ouders op je hebben is een universele, tijdloze puzzel, waar Tessa zelf met deze film al heel wat stukjes bij elkaar heeft weten te vinden.

Gerelateerd

  • In de spotlight: Vivienne Westerhoud van Mamas en Haar eigen zaak!

  • Nederlandse bedenkt ZOOFF Socks voor frustrerend laarzenprobleem

  • De fashionista’s van FashionWeek

  • Google zoekt succesvolle vrouwen