Geboorteakte voor doodgeboren kinderen

Ouders krijgen de mogelijkheid om een doodgeboren kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Dat hebben de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie maandag toegezegd.

De registratie is op vrijwillige basis. Ouders krijgen de keuze, ook met terugwerkende kracht, of hun doodgeboren kind in de basisregistratie wordt opgenomen.

Ouders kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand voor een doodgeboren kind. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteakte mogelijk.

Voor de registratie is druk gelobbyd. Initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg laten weten dat ze verheugd zijn. Ze noemen de registratie niet alleen een erkenning van het bestaan van de kinderen, maar ook een recht dat deze kinderen toekomt.

“Door deze aanpassing in het beleid krijgen doodgeboren kinderen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden”, aldus de vrouwen.

Bron: ANP

Gerelateerd

  • Maak je hoofd leeg met psychologisch testje

  • Wat trek jij aan met Koningsdag?

  • Charlotte Tilbury naar Bijenkorf Amsterdam

  • Mart Visser exposeert kunst en Haute Couture in Maastricht