Zoveel cafeïne mag je per dag binnenkrijgen

Koffie, cola, energiedrank, in talloze drankjes zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen hiervan zo’n vierhonderd milligram per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Maar hoeveel glazen zijn dat per drankje?

Als je een kleine hoeveelheid cafeïne tot je neemt, zoals een tot twee kopjes koffie, zorgt het voor een betere concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Het nemen van te veel cafeïne kan echter een nadelig effect op je hebben. Zo kan het zorgen voor rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen, hoofdpijn en zelfs tot hartritmestoornissen.

Bekijk hieronder hoeveel glazen je per soort drank kunt drinken totdat je aan de aanbevolen hoeveelheid zit. Bedenk overigens wel dat naast cafeïne, de dranken ook andere stoffen bevatten die voor- en nadelige effecten kunnen hebben op je gezondheid.

Koffie

In een kop koffie van 350 milliliter zit tussen de 90 en 120 milligram cafeïne. Dat houdt in dat je 3 à 4 bakkies leut kunt drinken totdat je de aanbevolen hoeveelheid cafeïne hebt bereikt.

Daarnaast bevatten een caffee latte en cappuccino zo’n 70 milligram cafeïne. Je kunt daar dus bijna 6 kopjes van nemen tot je de aangeraden hoeveelheid aantikt.

Wie overigens een kopje koffie bestelt bij de Starbucks moet er rekening mee houden dat daar een stuk meer cafeïne inzit dan in een gemiddeld bakkie troost; namelijk in een beker van 350 milliliter 260 milligram. Vind je het storend dat er relatief veel cafeïne zit in de koffie van de koffieketen? Een kopje koffie met dezelfde hoeveelheid bevat bij de McDonald’s ‘slechts’ 109 milligram cafeïne.

Energiedrank

Je zou denken dat energiedrank barst van de cafeïne, maar dat valt vergeleken met andere cafeïnehoudende dranken wel mee. Een blikje van rond de 250 milliliter bevat namelijk zo’n 80 milligram cafeïne. Omgerekend betekent dat je er 5 blikjes van kunt drinken, voordat je de aangegeven maximale hoeveelheid cafeïne hebt bereikt.

Zwarte thee

Wie aan thee denkt, zal vermoedelijk niet snel denken aan cafeïne. Toch zit het wel degelijk in het drankje; in een glas zwarte thee zit 70 milligram cafeïne. Na 6 kopjes thee is het, vanwege de inname van cafeïne, beter om te stoppen met het drinken ervan.

Cola

In een glas cola van 180 milliliter zit gemiddeld 18 milligram cafeïne. Pas na het drinken van 22 glazen bereik je de 400 milligram cafeïne die als maximum wordt voorgeschreven. In een blikje Coca-Cola zit 40 milligram cafeïne.

Bron: Business Insider en het Voedingscentrum

Gerelateerd

  • Voedselverspilling: de feiten

  • Accessoireslabel Fab. By Fabienne stapt over op nieuwe naam

  • In de spotlight: Blonde Zusjes

  • FashionWeek; ook een beetje in Ermelo