Het programma van Bevrijdingsdag en Hemelvaart

Overal in het land vermengt het bevrijdingsgevoel zich dit jaar met een wat heiligere stemming, want op donderdag 5 mei vallen Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag samen. En dat leidt in alle windstreken tot zeer uiteenlopende activiteiten.

Net als elk jaar viert muziek op Bevrijdingsdag de absolute boventoon. Zo worden de vier uitverkoren hoofdartiesten, de zogenoemde Ambassadeurs van de Vrijheid met luchtmachtheli’s in alle windstreken naar de grote Bevrijdingsfestivals van de provinciehoofdsteden gevlogen. Dit jaar valt die eer te beurt aan zangeres Kovacs, rapper Def P, zanger Nielsson en dj’s Sunnery James & Ryan Marciano. Informatie over alle Bevrijdingsfestivals is hier te vinden.

Nederland, Amsterdam, Ambassadeurs van de Vrijheid 2016, voor het Nationaal Comite 4 en 5 mei. Foto Ilvy Njiokiktjien
Nederland, Amsterdam, Ambassadeurs van de Vrijheid 2016, voor het Nationaal Comite 4 en 5 mei. Foto Ilvy Njiokiktjien
Ambassadeurs van de Vrijheid 2016. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Buitenissige activiteiten

Wij geven bij deze een impressie van de wat buitenissigere activiteiten die op donderdag 5 mei plaatsvinden.

Voetenbevrijdingsdag

In Ede worden dit jaar de voeten bevrijd. Er gaat gewandeld worden op blote poten. Volgens de organisatoren geeft direct contact met de aarde de voeten een vrij gevoel. De blotevoeten-route voert door de prachtige bossen van Het Sysselt en ook nog door een groot heidegebied. Verschillende ondergronden dus. Onderweg legt een gids het een ander uit over de anatomie van de voet en hoe je je voeten het beste neer kunt zetten. De wandeling duurt een uur en kost 10 euro (kinderen van 6 -12 jaar gratis). Aanmelden op tel. nr. 06-29115498 of https://ede.rcak.nl/evenementen.

Vrijheidsmaaltijden

Op Bevrijdingsdag hoeft niemand in de omgeving van Amsterdam honger te lijden. Er worden namelijk op maar liefst 90 locaties in de hoofdstad gratis zogenoemde Vrijheidsmaaltijden aangeboden. Dit is inmiddels een prachtige, intense en gezellige traditie die in alle wijken van de stad gehouden wordt. En de locaties zijn zeer divers: restaurants, musea, zorgcentra, café’s, clubhuizen, parken, buurthuizen, straten, kerken, pleinen, podia en schepen. Dit jaar vallen vooral op: de Chinese Hua Tempel, een aanlegsteiger, De Koninklijke Industriële Groote Club en het Marine-terrein. Elke locatie heeft een thema dat te maken heeft met bevrijding en ontmoeting. De gesprekken aan tafel gaan dan ook vaak over die thema’s. Een volledig overzicht van alle locaties inclusief de tijden van de maaltijd is hier te vinden.

header_websitemeerderemaaltijden
Foto: 4&5meiamsterdam.nl

Pontenponton

Ook kun je in de hoofdstad getuige zijn van een unieke gebeurtenis die refereert aan de Tweede Wereldoorlog. Destijds, tijdens de Hongerwinter, werd er over de rivier het IJ, om mensen de gelegenheid te geven in Noord voedsel te zoeken, een geïmproviseerde verbinding gemaakt door alle ponten met elkaar te verbinden. In de vorm van een ponton wordt op 5 mei tussen 14.00 en 16.00 uur die verbinding in ere hersteld en de nog levende wandelaars uit die tijd zullen als eersten oversteken. Daarna mag het publiek eroverheen. Kaarten zijn helaas uitverkocht. Aan de overkant van de brug bevindt zich een boerenmarkt waar een historicus en een chefkok voor zo’n duizend mensen gerechten uit de Tweede Wereldoorlog zullen maken. Dé gelegenheid om tulpenbollen te eten.

Zeepkistjes

In het Orderbos te Apeldoorn vindt op 5 mei de Skandia Zeepkistenrace plaats. Je kunt er voor 5 euro een zeepkist huren om mee te doen, maar natuurlijk ook zelf een fraai exemplaar bouwen. Deelname kost 5 euro. Behalve de zeepkistenrace zijn er allerlei andere aparte activiteiten als bubbelvoetbal, paintball schieten, skelteren en klauteren op een klimmuur. Kijk voor info hier.

Wereldkeuken

Een wereldreis in eigen stad’, zo omschrijft het Mondiaal Centrum Maastricht haar eigen festival El Dunya in het stadspark van Maastricht. Je wordt er via dans en muziek ondergedompeld in wereldculturen, kunt er proeven van de wereldkeuken en er is een grote markt met buitenlandse, culturele handel en presentaties van hulpprojecten.

Azerbaijan_Light_snack-1024x806
Maaltijd uit Azerbeidzjan Foto: wikipedia public CC0

Kleurenfeest

In Bunnik heb ze dit jaar besloten Bevrijdingsdag echt kleur te geven. Geen plek voor kleurloze types dit Mumbai Color Festival in Fort Vechten. Een wolk van kleurpoeder zal over iedereen worden uitgestort tot ook je beste vrienden onherkenbaar verkleurd zijn. En daarna is het dansen op dampende house. Alle info vind je hier.

Holi_Festival_USA_2013-1024x681
Foto: Steven Gerner Wikipedia public domain CC BY-SA 2.0

Jezus en het Meer

Voor de zevende maal houdt men in Hollandscheveld het bijzondere evenement Het Meer van Galilea. Het voert je mee naar Bijbelse tijden, om precies te zijn die van Jezus Christus. Alles speelt zich af in een levensgroot decor van vissersboten, een paleis, herders met schapen, ezels, Romeinse soldaten, muzikanten, toneelspelers en figuranten, allen in de kleding van die tijd. Gebeurtenissen van weleer worden verteld en nagespeeld. Toegang is gratis.

Bak de beste vis

Bezit je een speciaal talent voor het bakken van vis, dan moet je op Bevrijdingsdag in Woudrichem zijn (ook wel Woerkum geheten). Maar je moet van goede huize komen, want ze doen het hier al twintig jaar. Het Kampioenschap Vis Bakken vindt geheel in oude stijl plaats. Deelnemers dragen een nostalgisch visserstenue en bakken de vis op ouderwetse houtkacheltjes, net als vroeger. Tussendoor zijn er optredens van visserskoren.

Luchtkussens

Vooral heel erg leuk voor kids is het Luchtkussen Festival in Den Haag. Een walhalla voor mensen die hun energie kwijt willen raken met springen, stuiteren, rennen en vliegen. Topattractie is de Big Airbag waar je vanaf een hoogte van tien meter op springt. Maar ook de Mega take-out-stormbaan van 70 meter lang, de base-jump van 7 meter hoog en de Octopus-slide zijn heftig.

Jazz bij Juliana

In de tuinen van Paleis Soestdijk, het oude paleis van de Oranjes, brandt op Bevrijdingsdag het Wine, Art & Jazzfestival los. Bezoekers worden gefêteerd op prachtige wijnen en geniale jazzmuziek. Er zijn foodtrucks en talloze wijnbarren. De jazz met verscheidene bekende solo-artiesten als Deborah Carter, Paul van Kessel, Alexander Beets en Judith Nijland vindt plaats vóór het terras van koningin Juliana. En dan is er in het paleis ook nog kunst te bewonderen van Armando, Klaas Gubbels en Levi van Veluw.

Lees ook:

Gerelateerd

  • Girls in Film bezoekt bekendste filmlocaties in New York (deel 2)

  • Sandra van de Kamp

  • Vrouwelijke IT’ers zijn populair

  • In de spotlight: Daphne Feller van BrainExplainers