In de spotlight: Sandra van de Kamp van Balance Personal Training

Toen personal coach en natural bodybuilder Sandra van de Kamp merkte dat veel atleten de noodzaak voelen om doping te gebruiken om mee te kunnen doen aan bodybuildingwedstrijden, dacht ze: dit moet veranderen. Inmiddels is er door haar inzet een dopingvrije bodybuildingbond in Nederland gekomen en vindt er in april 2018 de eerste internationale natural bodybuilding wedstijd plaats. “We gaan geschiedenis schrijven.”

Al van jongs af aan is Sandra bezig in de fitnessbranche. Vanaf haar zeventiende gaf ze in de avonduren aerobics en fitnessles op sportscholen. Overdag werkte ze onder andere bij een deurwaarderskantoor en later bij de rechtbank. Toen haar functie ging veranderen, besloot ze zich volledig op haar passie te richten en is ze samen met haar partner Imro Beuk het bedrijf Balance Personal Training gestart. “Ik coach mensen op het gebied van training, sport en voeding, zowel fysiek als mentaal. Dit kan een professionele sporter zijn die aan een wedstijd mee wil doen, maar ook iemand die graag fitter wil worden, zijn leefstijl wil veranderen of weer een bikini aan wil trekken na jaren van niet durven. Dan gaat het meer om life-coaching.”

Al snel viel haar op dat er veel dingen in de fitnessbranche gebeuren die niet efficiënt zijn of soms zelfs totaal onzinnig. “Ik ben zeven jaar geleden voor het eerst in wedstrijdvoorbereiding van bodybuilding om aan mijn cliënten te laten zien wat je kunt bereiken puur door middel van voeding, training en rust. Mijn doel was toen om op die manier in drie maanden podiumwaardig te zijn. Ik wilde honderd procent nauwkeurig naleven wat we in onze opleidingen hadden geleerd. Een aanpak die de wetenschap volgt en ver weg blijft van alle fabels. Het resultaat was boven verwachting. Ik was niet alleen podiumwaardig; ik werd tweede op mijn allereerste wedstrijd.” Dit smaakte naar meer. We zijn nu zeven jaar verder en over twee weken staat Sandra op de Natural Olympia in Las Vegas.

 width=
WK 2016 divisie bikiniklasse

“Hier kleven gevaarlijke gezondheidsrisico’s aan”

Veel mensen denken dat je aan de poeders, pillen, groeihormonen en vochtafdrijvers moet om een bepaald lichaam te bereiken. Dit is zorgelijk, want hier kleven gevaarlijke gezondheidsrisico’s aan. En dat terwijl het nergens voor nodig is.”

In 2014 ontdekte Sandra een dopingvrije bodybuilding bond, de International Natural Bodybuilding Association (INBA), die al in zestig landen vertegenwoordigd was, maar nog niet in Nederland. Ze ging naar Amerika om mee te doen aan een wedstrijd bij deze bond om te kijken hoe het er daar aan toe ging. Voor het eerst werd er daadwerkelijk getest op het gebruik van doping. Ze besloot bij deze bond te blijven en haar atleten die zij begeleidde mee te nemen. Twee jaar later werd ze genomineerd om president te worden van de INBA voor Nederland. “Na lang nadenken heb ik ‘ja’ gezegd, want ik zie het als mijn plicht en inmiddels mijn missie om natural atleten een eerlijk podium te bieden, ook in eigen land. Er zijn zoveel goeie natural atleten die door heel veel discipline, geduld en een gezonde leefstijl een prachtig fysiek hebben gebouwd. Zij verdienen dit podium. Ik heb niet de illusie dat bodybuilding ooit volledig dopingvrij zal zijn, maar voor hen die daar bewust voor kiezen, moet er eerlijke competitie zijn.”

“In een restaurant neem ik een weegschaaltje mee”

Na haar eerste overwinning zeven jaar geleden op het podium doet Sandra jaarlijks mee aan internationale wedstijden in de categorie bikini-fitness. Ook haar partner doet aan bodybuilding, waardoor ze samen regelmatig de wereld over vliegen. “Ik train het hele jaar door, maar een wedstrijdvoorbereiding waarbij ik heel streng op dieet ben, duurt tussen de acht weken en drie maanden. Alles wat ik eet en drink wordt nauwkeurig uitgerekend en afgewogen. Je sociale leven gaat dan best op z’n gat. Als je dat samen doet, helpt dat wel, want je begrijpt elkaar. Maar soms kunnen we ook wel wat prikkelbaarder zijn dan normaal. Ook komt het voor dat ik in de avond nog trek heb, maar dan ga ik vroeg naar bed. In een restaurant neem ik mijn weegschaaltje mee, zodat ik al mijn eten kan wegen. Ik krijg dan soms rare gezichten van mensen, maar dat maakt niet uit. Ik weet waar ik het voor doe.”

En eet Sandra weleens pizza? “Buiten het wedstrijdseizoen maakt wat ik eet minder uit. Ik wil wel stabiel blijven en ik let er altijd op dat ik de juiste voedingsstoffen binnen krijg. Maar heb ik zin in kaas of pizza, dan neem ik dat gewoon en dan drink ik ook gerust een of meer glazen wijn. Het gaat om balans. Ik moet er niet aan denken om mijn hele leven op dieet te zijn.” Voor Sandra zit mooi zijn niet in of je slank bent. Ze houdt ervan als iemand goed voor zichzelf zorgt. “Het is de manier waarop iemand zich presenteert, de houding, de vormen en hoe iemand uit zijn of haar ogen kijkt. Het is een totaalplaatje.”

Gerelateerd

  • In de spotlight: online business partner en podcastmaker Deborah de Poorter

  • Eén vrouw-in-tech die duizenden verbindt: Martha Mghendi-Fisher

  • Nascholing voor professionals over niet-traditionele gezinsvormen

  • Leraren geven meisjes onderbewust lagere cijfers