‘Spiekpen’ tegen uithuwelijken

Honderden meisjes in Rotterdam krijgen vandaag een spiekpen. In de pen zit een briefje, dat uitgerold kan worden en waarop staat wat zij kunnen doen als zij bang zijn dat ze worden uitgehuwelijkt.

De campagne is een initiatief van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom. Op het briefje in de pen staan telefoonnummers van hulpinstantie, maar ook tips om de aandacht te trekken van instanties. Een tip is bijvoorbeeld: verstop een lepel in je ondergoed voor je vliegreis, zodat de beveiliging wordt gealarmeerd als de metaaldetector afgaat en je je verhaal kan doen. 

De pennen werden vorig jaar voor het eerst uitgereikt in Den Haag. Volgens Shirin Misa, oprichter van Femmes voor Freedom, was de actie daar een groot succes.

“Exacte cijfers hebben wij niet, maar we hebben wel heel veel reacties gekregen uit het land. Ik heb zelfs een visboer uit Oss gesproken die om pennen vroeg. Juist omdat een pen niet opvalt en makkelijk te verspreiden is, willen meisjes hem graag hebben. Niet altijd voor zichzelf, ook voor mensen in hun omgeving”, zegt Misa.

 

Bron: NOS

Gerelateerd

  • ‘Winkelen draait in de toekomst om beleving’

  • Modeblogster en vlogster MissLipgloss stopt ermee

  • H&M For Every Victory sportlijn geïnspireerd op Olympische Spelen

  • Stella McCartney ontwerpt bh voor borstkankerpatiënten